Hovedbillede
Billede
Personer i auditorium
Titel

Datalogi-uddannelserne får flere ansøgere trods generelt fald i ansøgertallet

Octo Slug
Nyhed
Dato
Intro

Selvom det generelle ansøgertal for landets videregående uddannelser er faldet med 15% sammenlignet med 2021, har landets Datalogi-uddannelser formået at øge deres ansøgertal med hele 9%. Dette er godt nyt, ikke blot for uddannelserne, der nu har flere kandidater at vælge imellem men også for erhvervslivet, der skuer langt efter kvalificerede IT-specialister.

ATV’s Digitale Vismandsråd har analyseret de seneste tal fra Uddannelses- og Forskningsministeriet, der omhandler dette års kvote 1-ansøgning, hvis frist udløb d. 1. juli. I analysen er det primære sammenlignings-år 2019, da 2020 og 2021 var ekstraordinære år for landets IT-uddannelser, da der her blev givet dispensation til ekstra optag. Generelt har IT-uddannelserne set et fald på 11% sammenlignet med 2019, og sammenlignet med 2021 er dette fald på 12%. Dette ligger dog stadig under gennemsnittet for alle landets uddannelser, hvilket er positivt. For de tekniske- og naturvidenskabelige  IT-uddannelser er ansøgertallet faldet med 4% sammenlignet med 2019. Dette er det mindste fald blandt IT-uddannelserne. Datalogi-uddannelserne ser også et fald sammenlignet med 2019 på 9%, men sammenlignes der med 2021 er der faktisk en stigning på 9%. Dermed har Datalogi-uddannelserne formået som de eneste IT-uddannelser at tilegne sig flere 1. prioritetsansøgere siden 2021.

Flere Datalogi-ansøgere er godt nyt for arbejdsmarkedet

Stigningen i ansøgertallet for landets Datalogi-uddannelser er godt nyt for både uddannelserne, der nu har et bredere udvalg af studerende, og erhvervslivet der mere end nogensinde før efterspørger specialiserede IT-kompetencer. Her er især datalogerne efterspurgte, hvorfor den observerede stigning i antallet af ansøgere er særdeles ønskværdig. Selvom de tekniske- og naturvidenskabelige IT-uddannelser har oplevet et fald i ansøgere både sammenlignet med 2019 og 2021, er disse fald på henholdsvis 4 og 5 procent. Dette vidner om at disse specialiserede uddannelser stadig står særdeles stærkt – især når de sammenlignes med det generelle fald for alle uddannelser på 15%.

 

Trods generelt fald, står IT-uddannelserne stærkt

Selvom det for de fleste IT-uddannelser er gået nedad med hensyn til ansøgertallet, er der ikke nødvendigvis grund til at rive håret ud af bekymring. For IT-uddannelserne klarer sig generelt markant bedre end landsgennemsnittet for videregående uddannelser. De tekniske- og naturvidenskabelige IT-uddannelser, Datalogi-uddannelserne og de humanistiske IT-uddannelser ligger alle under gennemsnittet ift. fald i ansøgertal. Det er kun IT-elektronik-uddannelserne og de korte videregående IT-uddannelser der ligger over det generelle niveau. IT-elektronik-uddannelserne, der begge er civilingeniøruddannelser, er relativt små studier, hvorfor procentmæssige udsving altid vil være mere ekstreme. For de korte videregående IT-uddannelser, der fra 2021 har set et fald på 19%, kan forklaringen være, at der siden 2021 er blevet lukket for flere af uddannelserne, hvorfor der naturligt vil være færre ansøgere i år end sidste år.

Dermed har landets IT-uddannelser altså et solidt fundament og har klaret sig markant bedre end gennemsnittet for alle landets uddannelser. ATV’s Digitale Vismænd følger IT-uddannelsernes udviklingen tæt, og vil i starten af august komme ud med en analyse af optaget for de videregående uddannelser, efter disse offentliggøres d. 28. juli.

Vil du imidlertid læse vores analyse af de nyeste ansøgertal for kvote 1, kan du læse mere her.