Hovedbillede
Billede
Titel

COWI: AI succes kræver tillid

Octo Slug
Nyhed
Dato
Intro

Læs artikel om Kenneth C. Kleissl, AI Lead and Associate Digital Director i COWI, som i sit arbejde bruger kræfter på at bygge bro mellem klassisk ingeniørtekniske fagområder og AI teknologien. Netværket inspirerer ham i hans daglige arbejde som AI leder.

Til ATV og ICDK-Münich’s webinar om AI i München fik deltagerne fornemt besøg af repræsentanter fra giganten Bosch og unicornvirksomheden Celonis. Med til webinaret var Kenneth Kleissl, der sidder med i ATVs netværksgruppe for AI ledere, AI Executive netværk. Han var især imponeret over Bosch’ arbejde med AI.

Det handler om at vinde ingeniørernes tillid på baggrund af resultater. Det sværeste er at skabe bro mellem fageksperten og AI-teknologien.
Kenneth Kleissl

”Den største aha-oplevelse var Bosch's præsentation. Det er imponerende at se, hvor langt de er fremme. I Bosch center for AI har de formået at imødekommende deres mange ingeniører med AI projekter, der giver værdi til deres daglige arbejde. Gennem AI-centerets resultater vinder de ingeniørerne og andre fageksperters tillid,” siger Kenneth Kleissl.

Netop tilliden er et omdrejningspunkt i Kenneth Kleissls arbejde som leder for COWIs AI center. Han finder sig ofte i en rolle, hvor han skal understøtte kommunikationen mellem fageksperten og AI specialisten.

”Bosch formulerede det meget godt: Det handler om at vinde ingeniørernes tillid på baggrund af resultater,” refererer Kenneth Kleissl og fortsætter: ”Det sværeste er at skabe bro mellem fageksperten og AI-teknologien. I COWI kan vi ikke bare kun ansætte os til kompetencer, vi skal også omskole nogen. Fordi dem, der er omskolet, kan bygge broen. Som leder skal jeg kunne forstå fagekspertens underliggende problem og hjælpe AI specialisten med at designe en løsning, der giver mest muligt værdi. Det er vigtigt, jeg skaber tillid og forståelse mellem de to verdener.”

Ikke bare varm luft

Tillid, eller manglen på samme er et emne, han ofte debatterer med de andre AI-ledere i netværksgruppen, ATV AI Executive Netværk.

”I netværket finder jeg god sparring omkring, hvordan jeg organiserer og sammensætter et stærkt team, der repræsenterer begge sider, imens det samtidigt kan eksekvere selvstændigt og agilt. Jeg bruger netværket som en kontakt til forskningsverden samt til sparring omkring ledelse, og hvordan man finder folk til at eksekvere, så det ikke bare ender i varm luft,” forklarer Kenneth Kleissl.

De mange projekter i COWI hvor AI-teknologi anvendes, vidner om, at det ikke bare er blevet ved varm luft. Hos COWI bliver AI brugt som en booster til eksisterende løsninger og kernekompetencer. For eksempel har de udviklet en AI assistent, der hjælper med at detektere defekter på betonkonstruktioner. En mekanisme der både er til fordel for kunder og COWI.

COWI ser et kæmpe potentiale i at understøtte vores services med AI samt en fantastisk mulighed for at kunne hjælpe vores kunder gennem nye forretningsmodeller, der ellers ikke ville have været muligt.
Kenneth Kleissl

Nye forretningsmuligheder

Et andet projekt, hvor AI bliver brugt flittigt, er COWI's Danmarks Digitale Gadefoto, hvor COWI i landsdækkende skala indsamler data fra det offentlige rum. Her bliver AI brugt til objektgenkendelse til bl.a. GDPR-sløring. Projektet har ligesom det andet eksempel betydet en udvidelse af COWI's data-drevne forretningsmodeller med mere værdi-baseret prisstuktur.

”AI skal hos os være i synergi med vores kernekompetencer. Det giver os andre muligheder at drive forretning på, og det er godt, at vi ikke længere er låste til den time-baseret konsulentydelse. Vi kan tilbyde de samme kompetencer og ydelser, men i et andet format. Det giver os mulighed for at skalere vores værdiskabelse, og kunden får samtidig mere for pengene,” forklarer Kenneth Kleissl.

Hos topledelsen oplever Kenneth Kleissl en klar strategisk opbakning. Ligesom ham ser de også de mange muligheder AI giver COWI:

”COWI ser et kæmpe potentiale i at understøtte vores services med AI samt en fantastisk mulighed for at kunne hjælpe vores kunder gennem nye forretningsmodeller, der ellers ikke ville have været muligt. Vi forventer egentlig også at AI med tiden bliver en forudsætning for a0t vi kan fortsætte vores forretning i det fremtidige marked,” slutter han.

ATV’s Executive AI Netværk åbner for medlemsoptag

ATV’s Executive AI Netværk er mødestedet for samfundsengagerede ledere, hvor forskningsmiljøerne og den kommercielle verden udveksler viden.

Netværket sikrer medlemmerne inspiration og konkrete redskaber på egne AI udfordringer, tekniske og kommercielle. Vi afholder 4 årlige møder á 4 timer samt en årlig større workshop/internat/studietur

Der er lige nu mulighed for at potentielle virksomheder kan ansøge om optagelse. Læs mere her