Hovedbillede
Billede
Debat DTS
Titel

Bedre samspil mellem etik og teknologi er en fordel

Octo Slug
Nyhed
Dato
Intro

På en ATV-debat til Digital Tech Summit debatterede virksomheder og forskere fordelene ved et bedre samspil mellem etik og teknologiudviklingen. Hvis vi formår at få kunstig intelligens i spil, så skaber det mulighed for gode og etiske løsninger til sundhedssektoren til gavn for patienter. Læs hovedpunkter fra debatten her

ATV var repræsenteret af Ole Kæseler Andersen, Prodekan for forskning, Professor, Biomedical Engineering, Dept. of Health Science and Technology, AAU, og ved Kaj Grønbæk, Professor, Institutleder, Department of Computer Science, AU. Ole Kæseler Andersen er desuden næstformand i ATV’s temagruppe for Life Science Teknologi og Kaj Grønbæk er formand i ATV’s Digitale Vismandsråd og ATV's temagruppe for Digitalisering.

Kaj Grønbæk påpegede, at en vigtig grund til debatten er, at dynamikken skal være bedre mellem digitale teknologier og etik, når vi debatterer teknologiudvikling:

Digitale teknologier som kunstig intelligens kan bidrage med værdifulde løsninger til samfundet, bl.a. til data i sundhedssektoren, men en ensidig offentlig debat om visse sociale mediers oplagte mangel på dataetik fylder meget, og gør at legitime sundhedsløsninger bliver forsinket eller helt bremset af frygt for misbrug af data. Forskningsadgang til nye typer af 24-7 sundhedsdata er imidlertid afgørende for Danmarks førerposition indenfor sundhedsforskning.

Ole Kæseler Andersen tydeliggjorde, at der er store muligheder for at få teknologier som kunstig intelligens mere i spil, men at vi skal sikre tillid til vores teknologiske løsninger:

Danske patienter – danske borgere – skal være trygge og have tillid til, at teknologier behandler deres data med henblik på diagnose eller behandling, og derfor skal de involveres – de har en vigtig stemme. Og i sidste ende er det ikke teknologier, der beslutter noget”.

Den danske sundhedssektor har brug for teknologi

Den danske sundhedssektor er en solid og forskningsbaseret sektor som bidrager til dansk vækst og velfærd. Danmark bør være vedblive at være en life science region, som kan udvikle relevante løsninger for borgere og patienter. Løsninger som lever op til høje etiske standarder.

Vi ser nemlig ind i, at der kommer flere og flere ældre, og at der samtidig er mangel på sundhedsprofessionelle. Teknologien kan gå ind og assistere her.

Chief Innovation Officer Måns Barsne, AMBU holdt et oplæg om, hvordan etik og teknologiudvikling går hånd i hånd i AMBU, som bl.a. producerer devices til kikkertundersøgelser, som bruges til f.eks. at undersøge for tyktarmscancer. Hvert år er der 150.000 nye tilfælde af tyktarmscancer i USA. Screening har vist sig effektiv til at finde forstadierne i en sådan grad, at den kan forhindre og formindske alvorlig sygdom og død. Man er dog som patient ikke garanteret, at man finder alt anormalt, da undersøgelsen er lang, og det er svært at opdage alt. Måns Barsne siger:

Undersøgelsen er udført med et kamera, så lægen skal undersøge tyktarmen undervejs i kikkertundersøgelsen. Der er et stort potentiale ved at optage en video, og derefter lade kunstig intelligens lede med efterfølgende. Vores foreløbige studier viser, at teknologien har potentialet til at reducere risikoen for tyktarmscancer med 30-45 %”.

Søren Smed Østergaard, Vice President, Digital Health, var også oplægsholder og fortalte om, hvor kunstig intelligens kan bidrage til behandling og diagnosticering af diabetes. Søren Smed Østergaard understregede, at flere og flere får diabetes, og at man regner med, at der i 2045 er 783 mio. mennesker, der har diabetes mod de 537 mio. i 2021.

Udfordringen er, at kun op imod 50 % reelt bliver diagnosticeret med diabetes, og blandt de diagnosticerede er det kun 50 % af dem, der modtager behandling. En stor udfordring, som bedre brug af data kan bidrage til, er, at blandt dem, der modtager behandling, er det kun halvdelen, som får dækket det optimale insulinbehov. Det vedrører bl.a. den rette mængde og at man får det på det rigtige tidspunkt. Søren Smed Østergaard siger:

Et studie i Sverige viser, at hvis vi knytter dataopsamling om medicinforbrug fra NovoPen smart insulin pennen sammen med blodsukkermålingsdata, føre det til en forbedring på 43% i at insulinen bliver taget på rette tidspunkt, og til en stigning på 21% i den tid som en person med diabetes hvor deres blodsukker er velkontrolleret. Denne model kan hjælpe med at mindske det gap, der er med de, der ikke får rigtig behandling”.

Etik skal være en medspiller for innovation

Der er et dilemma i Danmark, idet danske borgere gladeligt giver deres sundhedsdata til internationale virksomheder via apps og medicinske apparater. Men det danske sundhedssystem har ikke adgang til at opsamle disse data, selvom det typisk er det danske sundhedssystem, der betaler apparaterne.  Dermed går danske forskere glip af muligheder for forskning og udvikling af nye behandlingsformer baseret på data, som den danske stat har betalt for indsamlingen af.

I ATV vil vi gerne arbejde for, at etiske overvejelser bliver en medspiller, der skaber tillid blandt borgerne omkring det at bidrage til udviklingen af nye diagnose og behandlingsformer. Der er mange eksempler på, at det er i patienternes interesse at bruge data og kunstig intelligens. Det kræver, at vi kan få adgang til indsamlede data og bruge dem i nogle anonymiserede data-sandkasser, hvor man på en sikker og etisk forsvarlig måde kan bruge kunstig intelligens på anonyme patientdata.

 

 

AMBU:

Being a medical device business, the interest of Ambu is always to offer the best possible solutions for physicians to diagnose and treat patients. A.I. is giving new opportunities to enable a higher rate of detection, improved diagnostics, and early treatment. Alike with any other technology quality, patient safety and ethics must be considered.

 

Novo Nordisk:

Novo Nordisk is an innovative medicines producer delivering best in class medicines for the treatment of diabetes, obesity and other chronic diseases. In the pursuit of ensuring that everyone who uses Novo Nordisk medicines get the full therapeutic benefits of the medicine, data-based AI solutions will be developed, but before that is possible, we in healthcare, must rule our data. This is the initial focus of Novo Nordisk as AI solutions that cannot adhere to the principles of the Hippocratic Oath’s statement of “first do no harm” is not ethically defendable.

Kontakt
Fuldt navn

Maja Lænkholm

Stilling
Specialkonsulent