Hovedbillede
Billede
Undertekst til billede/video

Maja Horst er formand for ATV's Tænketank og vil sætte gang i en bred debat om teknologiens rolle i samfundet.

Titel

ATV’s Tænketank: Sådan træffer vi kloge teknologibeslutninger

Octo Slug
Nyhed
Dato
Intro

Teknologisk udvikling er forudsætningen for, at Danmark kan vedblive at være et velfærdssamfund og klare sig godt i den globale konkurrence. Samtidig er teknologiudviklingen hastigt stigende, og teknologi forandrer vores samfund og arbejdsmarked – uden at vi helt kan gennemskue hvordan.

Så hvordan sikrer vi, at ny teknologi både udvikles i respekt for det enkelte individ og understøtter vækst, velfærd og bæredygtighed i en global verden? Det spørgsmål har ATV’s Tænketank stillet sig selv og udviklet en række mulige dogmeregler for teknologibeslutninger, så vi sikrer en implementering, som både vægter muligheder og udfordringer ved teknologi, der er svær at gennemskue. Den 6. februar inviterede ATV og Tænketanken til tech talk i BLOX om Danmarks teknologiske fremtid, hvor alle kunne komme med egne input.

”Danmark 4.0” handler om, at det siloopdelte industrisamfund er ved at tone ud og at fremtidens teknologiske beslutninger er noget, der vedrører os alle.

Teknologi er blevet storpolitisk

Tech talken bød på dugfriske erindringer fra World Economic Forums topmøde i Davos, hvor politisk kommentator Thomas Larsen tog deltagerne med til Davos og fortalte om de overvejerser, som verdens ledere lige nu gør sig i forhold til udnyttelse af ny teknologi i fremtidens globalisering 4.0. Blandt verdens ledere er det en realitet, at hvis vi ikke forholder os til og omfavner nye teknologier, så kommer vi bagud. De helt store nøgleord er kompetencer og uddannelser, som skal ruste andre lande til omstillingen.

Endvidere lærte vi, at Danmark er meget beundret. Danmark er et af de mest digitaliserede lande med et højt uddannelsesniveau generelt og et dynamisk og velfungerende arbejdsmarked. Vi har strukturer til at uddanne og videreuddanne en befolkning i Danmark.

Forfatter og redaktør for digital omstilling i Mandag Morgen, Peter Hesseldahl, fortalte om, hvordan teknologierne forandrer samfundet, industri og behov. Der er behov for at gøre sig fri af industrisamfundet og se på mulighederne i teknologierne. ATV har også spillet ind til dette emne ved en kronik i Mandag Morgen.

Slutteligt fortalte formand for ATV’s tænketank, professor Maja Horst, KU, om arbejdet med at udvikle et sæt dogmeregler for beslutningstagere inden for udvikling og implementering af teknologi, der sikrer, at teknologien både kommer mennesker, vækst og bæredygtighed til gode.

En vigtig ting, som vi også er rigtig gode til i Danmark, er evnen til at tale sammen på en demokratisk måde. Beslutninger om teknologi kan med fordel tages med reference til det, vi er gode til og kulturelle værdier. Så et vigtigt budskab fra Tænketanken er, at vi skal have en samtale om, hvordan vi tager imod og implementerer ny teknologi – og med så mange som muligt. Samtalen er det, som holder sammen på samfundet, mens vi vænner os til ny teknologi.

Dogmeregler for teknologiudvikling?

Der har gennem tiden været stillet spørgsmålstegn ved, om al ny teknologi er et gode for alle. Frygt for ny teknologi kan føre til at den ikke indføres, selvom den kunne medføre betydelige fordele. Omvendt kan en forhastet indførelse medføre forandringer, hvis konsekvenser vi ikke kan overskue.

Samtidig risikerer den politiske beslutningsproces at halte bagud, også fordi den teknologiske udvikling ofte overskrider traditionelle resort-grænser og ansvarsområder.

Det danske samfund skal fortsat udvikle sig ved at udvikle og anvende nye teknologier, men beslutninger herom bør tages med udgangspunkt i vores fælles kulturelle og demokratiske værdier.

I Tænketanken inviterer vi derfor til en åben samtale, der involverer så mange som muligt. Vi har udviklet et forslag til 12 centrale spørgsmål, som alle, der står overfor beslutninger om ny teknologi kan stille sig selv:

Værdier

  • Hvordan påvirker teknologien menneskers liv?
  • Hvem kommer teknologien til gode?
  • Hvem skader den?

Uddannelse, dannelse og livslang læring

  • Hvordan skal kendskabet til teknologien udbredes?
  • Hvordan understøtter teknologien at alle har mulighed for at lære om den?
  • Hvad kræver det af uddannelsessystemet og arbejdspladserne?

Samfundshensyn og sammenhængskraft

  • Hvordan understøtter ny teknologi et godt samfund?
  • Hvordan påvirker teknologien FN’s 17?
  • Hvordan bliver teknologi vennegørende fremfor fremmedgørende?

Vækst og arbejdsmarked

  • Hvad er konsekvenserne for arbejdsmarkedet?
  • Hvad betyder det for arbejdsliv og fordelingspolitik?
  • Hvordan optimerer teknologien ressourceforbrug og effektivitet?


Alle er velkomne til at komme input til ovenstående, og ATV’s Tænketank stiller gerne op til drøftelser af dogmeregler og spørgsmålene.