Titel

State of the nation 2021

Intro

Science & Engineering: Kriseknuser og velstandsmotor. Danmarks såkaldte S&E-virksomheder beskæftiger mere end
300.000 fuldtidsansatte og bidrager samlet set med 330 milliarder kroner til
Danmarks BNP.

Er der en ting coronakrisen har slået fast med syvtommersøm, så er det, at videnskab og teknologi er det moderne samfunds vigtigste byggeklodser. Havde det ikke været for innovative, digitale teknologier var verdenssamfundet gået i stå, da nationer lukkede ned, og der blev sat en stopper for fysisk mobilitet og fremmøde på arbejdspladser, skoler og andre vitale samfundsinstitutioner.

Og havde det ikke været for videnskaben - og udvikling af covid19-vacciner, havde vi ikke set ind i en genåbning, hvor vi igen kan rejse og samles til sociale og professionelle arrangementer. Betydningen af science & engineering for verdenssamfundets og de enkelte nationers vækst og velfærd kan ikke trækkes tydeligere op. Nærværende rapport bekræfter dette ved at dokumentere, at virksomheder, der bygger deres forretning på ingeniørvidenskab og STEM-kompetencer, er en dynamo for Danmarks vækst og velstand.

Danmarks såkaldte S&E-virksomheder beskæftiger mere end
300.000 fuldtidsansatte og bidrager samlet set med 330 milliarder kroner til
Danmarks BNP.

Det svarer til, hvad vi bruger på det offentlige sundhedsvæsen (192 mia. kr.) og børne-/familieområdet (98 mia. kr.) tilsammen.

Ser man alene på den indkomstskat på 83 milliarder kr., som ansatte i S&E-virksomhederne betaler, svarer det til 98% af de årlige driftsudgifter til sygehusvæsenet.

Læg hertil at samfundet er fuldstændig afhængigt af de teknologier, som S&E-virksomhederne udvikler - ikke mindst for at kunne fungere under pres fra coronakrise, klimakrise m.m. – og det bliver åbenlyst, at Danmark skal investere i at skabe de bedste rammer for disse virksomheder. Det er det, denne rapport handler om.

ATV har i projektet ’Science & Engineering’ (S&E), der støttes af fire fonde og syv universiteter, identificeret S&E som en afgørende motor for udvikling og økonomisk vækst i Danmark. I 'State of the Nation'-rapporterne undersøger vi, hvilket aftryk S&E sætter på dansk økonomi. Konkret måler vi, hvor gode vi er som nation til at omsætte teknisk viden til innovation, vækst og nye virksomheder.

Rapporterne opererer med et særligt snit på Danmarks erhvervsliv i form af virksomheder, der bygger deres forretning på ingeniørvidenskab og STEM-kompetencer (science, technology, engineering, math). Disse betegnes S&E-virksomheder, og ATV’s analyser viser, at de - som samlet gruppe - er både mere innovative, produktive og eksportintensive end industrien og erhvervslivet i øvrigt.

Nærværende rapport afslører, at antallet af S&E-virksomheder - ift. sidste års State of the Nation rapport – er vokset med 14 til 2.363 virksomheder, der tilsammen omsætter for over 1.000 milliarder kroner og står bag 50 pct. af Danmarks samlede eksport. I alt beskæftiger S&E-virksomhederne 303.041 fuldtidsbeskæftigede svarende til en femtedel af alle privatansatte danskere, og virksomhederne bidrager samlet set med 330 mia. kroner til Danmarks BNP – 14 pct. mere end industrien.

S&E gør dansk erhvervsliv grønnere

Nyt i dette års rapport er to afsnit om hhv. digitalisering og CO2-aftryk i S&E-virksomhederne. Hoveddelen af den IT-arbejdskraft, der uddannes i Danmark, er beskæftiget i en af landets 2.363 S&E-virksomheder. Således er hele 71 pct. af de 5.300 personer på det private arbejdsmarked, der har en dansk IT-uddannelse, som giver skaberkompetencer, ansat i en S&E-virksomhed. S&E-virksomhedernes udledning af drivhusgasser er i perioden 2011-2018 faldet med hele 33 pct., samtidig er CO2-produktiviteten – et mål for hvor meget værdi, virksomhederne skaber pr. udledt ton CO2 - vokset med 114 pct. De tilsvarende tal for dansk erhvervsliv i øvrigt er kun hhv. 9 pct. og 40 pct.

Det grundlæggende analysemateriale er udarbejdet for ATV af DAMVAD Analytics i efteråret 2020 baseret på de senest tilgængelige registerdata for 2018. Danmarks Statistik har korrigeret deres registre ift. eksport, produktivitet og omsætning. Denne rapport indeholder derfor justeringer af tal, der er offentliggjort i de tidligere State of the Nation-rapporter fra hhv. 2019 og 2020.

State of the Nation-rapporten er opdelt i fire korte kapitler:

Kapitel 1 giver et overblik over de vigtigste nøgletal for Danmarks S&Evirksomheder, herunder udviklingen i forhold til foregående år.

Kapitel 2 zoomer ind på Danmarks S&E-population, virksomhedernes særlige karakteristika, medarbejdersammensætning og sammenhængen mellem vidensniveau og økonomisk udvikling.

Kapitel 3 giver et overblik over S&E-vækstlaget i Danmark. For en detaljeret analyse af vækstlaget se også specialrapporten ’Danmarks nye vækstlag’, udgivet af ATV i maj 2019.

Kapitel 4 består af to enkle analysesnit om IT-arbejdskraft og bæredygtighed i S&E-virksomhederne. Afslutningsvis bringes ATV's manifest for Danmark som S&E-region med anbefalinger til 7 grundlæggende initiativer, der skal forfølges for at indfri Danmarks potentiale for at blive en førende Science & Engineering-region

Kontakt
Fuldt navn

Bjarke Wiegand

Stilling
Chefkonsulent
Cover
Billede
Dato

Relaterede nyheder og artikler