Titel

Nye høringssvar: ATV kritiserer forslag om universitetsloven og bakker op om FORSK2025

Dato
Hovedbillede
Billede
ATV-rapport under armen web

To nye høringssvar fra ATV tager udgangspunkt i Akademiets vision om, at Danmark skal være en af verdens fem førende Science & Engineering-regioner. Høringssvarene omhandler henholdsvis FORSK2025-kataloget og et forslag til ændring af universitetsloven.

Universitetslov kan sætte ministerium i dobbeltrolle

ATV forholder sig i høringssvaret om ændring af universitetsloven kritisk til det samlede forslag og flere del-elementer, som blandt andet indebærer en ny procedure for valg af medlemmer og -formænd til universiteternes bestyrelser. Som led i proceduren skal uddannelses- og forskningsministeren udpege formanden for et udpegningsorgan, og ministeriet vil få sæde i et indstillingsudvalg.

ATV kan ikke tilslutte sig denne del af forslaget, fordi den bryder med armslængdeprincippet og sætter spørgsmålstegn ved universiteternes uafhængighed af ministeriet. Ministeriet kan endvidere komme i en dobbeltrolle, når det skal føre tilsyn med universiteterne.

Derimod erklærer ATV sig i høringssvaret enig i, at der bør være ensartede kriterier og retningslinjer for udpegning af bestyrelsesformænd og -medlemmer. Akademiet anbefaler, at det sker på basis af best practice på universiteterne. Udpegningen kan for eksempel ske gennem et repræsentantskab med medlemmer fra det enkelte universitets aftagere og samfundet som helhed.

Indspil til FORSK2025

ATV har også indsendt indspil til det første samlede udkast til FORSK2025-kataloget. Indspillet er en opfølgning på Akademiets indledende bidrag, der blev sendt i sommeren 2016.

Høringssvaret indgår i den iterative proces, som Styrelsen for Forskning og Uddannelse gennemfører, og det nye indspil indeholder detaljerede kommentarer til fire ud af 19 temaer i udkastet til katalog.

FORSK2025-kataloget vil ifølge styrelsen fungere som videns-, inspirations- og prioriteringsgrundlag for forskningsinvesteringer i en lang række sammenhænge fra de politiske forhandlinger om forskningsreserven til strategiske overvejelser på videninstitutioner samt i forbindelse med dansk deltagelse i internationalt forskningssamarbejde.

 

Kontakt
Fuldt navn

Lia Leffland

Stilling
Akademidirektør