Titel

Energilagring: Brug for et uafhængigt og neutralt forum

Dato
Hovedbillede
Billede
Paneldebat ved ATV-møde om energilagring
Undertekst til billede/video
Den afsluttende paneldebat ved ATV-mødet om energilagring pegede blandt andet på, at der er behov for at oprette et uafhængigt forum, hvor forskellige aktører kan mødes og videndele.
Intro

Teknologiudviklingen inden for energilagring er nået langt, men udfordringen er de høje omkostninger, som gør det umuligt at få afprøvet mange af de lovende teknologier på markedet. Og så mangler der et uafhængigt og neutralt forum, hvor de forskellige aktører kan mødes og knuse problemerne sammen.

Sådan lød hovedkonklusionen ved ATV’s temamøde om energilagring, der blev afholdt på DTU den 28. september 2015.

På den velbesøgte konference var der dagen igennem oplæg fra markante aktører på energilagringsområdet, lige fra forskningsverdenen over iværksættere og start-ups til de helt store spillere inden for energiproduktion og -distribution.

Forsigtig optimisme

I den afsluttende paneldebat lød der optimistiske toner, når det gælder at udvikle teknologierne. Men den store udfordring er at få dem ud på markedet.

Anders Bavnhøj Hansen fra Energinet.dk nævnte, at der fortsat er en del umodne teknologier, og at målet bør være at producere vedvarende energi på et fornuftigt omkostningsniveau. Han efterlyste et ”kuvøsemarked”, som kan få de nye teknologier ind på markedet.

Majbrit Høyer fra DONG Energy Distribution udtrykte det sådan, at teknologierne findes, og omkostningerne til dem falder. Men markedsmulighederne er der endnu ikke, fordi omkostningerne ikke er faldet nok til, at DONG Energy kan gå ind i projekterne.

Martin Speierman fra start up-virksomheden WattsUp Power nævnede vigtigheden af, at virksomhederne – også de små udviklingsvirksomheder – udvikler deres produkter og løsninger til en slutbruger, som kan være en driver til at trække teknologiudviklingen i den rigtige retning. Udviklingen bør ske i samarbejde mellem virksomhed, forskningsmiljø og med inddragelse af slutbrugeren.

Niels Langvad fra Innovationsfonden vurderede, at de fleste nye energiteknologier prismæssigt ligger så højt, at de ikke kan konkurrere på markedsvilkår. Innovationsfonden kan både støtte projekter, der er i en tidlig fase og teknologier, der er relativt tæt på markedet.

Morten Bæk fra Energistyrelsen understregede vigtigheden af at bygge bro mellem teknologiudviklingen og markedet. Energistyrelsen vil ikke entydigt pege på enten markedskræfterne eller myndighedsregulering som vejen frem, da der er brug for begge dele.

Danmark som showcase

I debatten kom det også frem, at Danmark fortsat er interessant for udlandet som et testområde for nye energi- og lagringsteknologier. Danmark kan bruges som showcase, selv om energimarkederne er blevet internationaliseret og dermed mere komplekse.

Men vi spænder ben for os selv med høje energiafgifter og en uhensigtsmæssig afgiftsstruktur, som i visse tilfælde ”dobbeltbeskatter” energi, der lagres. Energiafgifter og incitamenter til at få nye teknologier hurtigere på markedet er to af de emner, som et uafhængigt forum kunne drøfte. Og flere konferencedeltagere efterlyste netop et sådant neutralt og uafhængigt forum.

 

Kontakt-overskrift
Kontaktperson
Kontakt
Fuldt navn

Dorthe Brander Pedersen

Stilling
Chefkonsulent

Relaterede nyheder og artikler