Titel

State of the nation 2020: Danmark som S&E-region

 

 

Det går den rette vej for Danmark som Science & Engineering-region. Stadig flere danske virksomheder bygger deres forretning på STEM-kompetencer (Science, Technology, Engineering, Mathematics), og det giver bonus for dansk økonomi.

De såkaldte Science & Engineering (S&E) virksomheder er blandt de virksomheder i Danmark, der er bedst til at omsætte forskning til forretning. Og de både vokser langt hurtigere, eksporterer mere og er langt mere produktive end virksomheder, der kun i mindre grad arbejder med STEM. Det viser nærværende rapport, der er Akademiet for de Tekniske Videnskaber, ATV’s, tredje årlige ’State of the Nation’-rapport, der løbende måler Danmarks udvikling som S&E-region.

Teknisk forskning og ingeniørkundskab gør Danmark rigere

Virksomheder, der bygger deres forretning på ingeniørvidenskab og STEM-kompetencer (Science, Technology, Engineering, Mathemathics), betyder stadig mere for Danmarks økonomi og velfærd. Populationen af såkaldte Science & Engineering (S&E) virksomheder har siden 2011 øget deres bidrag til Danmarks bruttonationalprodukt (BNP) med 44 pct.

S&E-virksomhederne omsatte i 2017 samlet set for knap 1.000 mia. kr., svarende til en fjerdedel af erhvervslivets samlede omsætning, og leverede et BNP-bidrag på hele 332 mia. kr. Dermed bidrog S&E-virksomhederne i 2017 samlet set med hele 22 pct. mere til Danmarks BNP end industrien, der leverede et BNP-bidrag på 273 mia. kr. Det viser nærværende rapport, der er Akademiet for de Tekniske Videnskabers årlige ’State of the Nation’-rapport, som løbende måler Danmarks udvikling som S&E-region.

Rapporten bekræfter trenden fra de forrige år; der er vækst i såvel antal S&E-virksomheder samt beskæftigelse og omsætning på tværs af virksomhederne. Således er Danmarks S&E-population vokset med 19 virksomheder til i alt 2.339 S&E-virksomheder i 2017, ligesom antallet af beskæftigede er vokset med 5.747 årsværk til i alt 303.819 årsværk. Det er er godt nyt for dansk økonomi, da S&E-virksomheder i gennemsnit er betydeligt mere produktive og eksportintensive end både industrien som branche og erhvervslivet generelt. Medarbejdere i S&E-virksomheder skaber mere værdi end medarbejdere i øvrige typer virksomheder. Formuleret på en anden måde: Teknisk forskning og ingeniørkundskab gør Danmark rigere

Denne rapport er Akademiet for de Tekniske Videnskabers tredje ’State of the Nation’-rapport, der kortlægger og måler Danmarks udvikling som Science & Engineering-region. ATV har i projektet ’Science & Engineering’ (S&E), der støttes af fire fonde og syv universiteter, identificeret S&E som en afgørende motor for udvikling og økonomisk vækst i Danmark.

I 'State of the Nation'-rapporterne undersøger vi, hvilket aftryk S&E sætter på dansk økonomi. Konkret måler vi, hvor gode vi er som nation til at omsætte teknisk viden til innovation, vækst og nye virksomheder. I projektets første "State of the Nation"-rapport, ”Danmark som Science & Engineering-region”, fra april 2018 kortlagde og analyserede ATV de virksomheder i Danmark, der baserer deres forretning på et fundament af ingeniørvidenskab og STEM-kompetencer (Science, Technology, Engineering, Mathematics). En af hovedkonklusionerne i den rapport var, at disse S&E-virksomheder som samlet gruppe både er mere innovative, mere produktive og mere eksportintensive end industrien og erhvervslivet i øvrigt. S&E-virksomhederne skaber med andre ord mere værdi for det danske samfund end det øvrige erhvervsliv og industrien generelt.

Disse konklusioner er blevet bekræftet og forstærket i ATV’s efterfølgende State of the Nation-analyser. De nye tal i denne rapport afslører en stærk stigning i S&E-virksomhedernes BNP-bidrag trods et markant fald i eksporten i 2017. Rapporten følger desuden op på sidste års særlige fokus på Danmarks vækstlag af op til 15 år gamle S&E-virksomheder. En interessant betragtning i den sammenhæng er, at mens Danmarks S&E-population som helhed eksporterede mindre i 2017 end i 2016, eksporterede S&E-vækstlaget mere i 2017 end i 2016. Det bekræfter, at nye S&E-virksomheder ofte er ”born globals”, der fra start har hele verden som deres marked.

Det grundlæggende analysemateriale er udarbejdet for ATV af DAMVAD Analytics i efteråret 2019 baseret på de senest tilgængelige registerdata. Årets ’State of the Nation’-rapport er derfor baseret på registerdata for 2017. State of the Nation-rapporten er opdelt i tre korte kapitler.

Kapitel 1 giver et overblik over de vigtigste nøgletal for Danmarks S&E-virksomheder, herunder udviklingen i forhold til foregående år.

Kapitel 2 zoomer ind på Danmarks S&E-population, virksomhedernes særlige karakteristika, medarbejdersammensætning og sammenhængen mellem vidensniveau og økonomisk udvikling.

Kapitel 3 giver et overblik over S&E-vækstlaget i Danmark. For en detaljeret analyse af vækstlaget se også specialrapporten ’Danmarks nye vækstlag’, udgivet af ATV i maj 2019. Og endelig bringer vi afslutningsvis ATV's manifest for og arbejde med at udvikle Danmark til en af verdens fem førende Science & Engineering-regioner

 

Kontakt
Fuldt navn

Bjarke Wiegand

Stilling
Chefkonsulent
Cover
Billede
Dato