Titel

Ny rapport: Mulighedernes Indien

Intro

Danmark bør gå forrest i jagten på globale løsninger og ikke blot føre an i nationale bæredygtighedsmålsætninger. Det vil både kunne dokumentere CO2-besparelser samt skabe eksportindtægter og arbejdspladser. Det konstaterer 22 danske teknologiledere i en ny rapport om Danmarks muligheder ift. verdens hurtigstvoksende og snart mest folkerige økonomi - Indien's - den grønne omstilling.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

ATV inviterede i september 2019 en delegation på 22 tech-ledere fra universiteter, fonde, organisationer og virksomheder til Indien. Formålet var både at se på mulighederne for samarbejde, udveksle viden med folk fra det indiske tech-økosystem, lade sig inspirere af Indiens arbejde med bæredygtige løsninger samt at netværke med den indiske regering og indiske universiteter, organisationer og virksomheder.

Det er der nu kommet en rapport ud af: "Mulighedernes Indien - verdensmål, viden, vækst". Rapporten byder på 7 læringer og 3 anbefalinger til, hvordan Danmark forholder sig til Indiens nødvendige bæredygtige omstilling af samfundet og afdækker potentialer for videre samarbejde med verdens snart folkerigeste land. 

Anbefalingerne lyder:

  1. Globaliser Danmarks bæredygtighedsindsats - sæt løsninger i spil
    Danmark bør ikke kun føre an i nationale bæredygtighedsmålsætninger, men gå forrest i jagten på globale løsninger.
     
  2. Vi skal udvikle løsninger til Indien - sammen med Indien
    Indien står overfor verdens største bæredygtighedsprojekt. Danske virksomheder kan gribe de enorme markedsmuligheder gennem innovative samarbejdsprojekter med indiske partnere.
     
  3. Lær af Indien : Udvikl en dansk ”man on the moon”-mission
    Danmark bør tage ved lære af den indiske regerings prioritering og iscenesættelse af videnskab og teknologi, som driver for landets udvikling.

 

Grundlag for tættere dansk-indisk samarbejde

Den danske ambassadør i Indien, Freddy Svane, skriver i forordet til rapporten; ”ATV – Akademiet for de Tekniske Videnskabers besøg i Indien har skabt grundlaget for et nyt og omfattende samarbejde mellem Danmark og Indien. Danmarks bæredygtigheds-dagsorden skaber en enestående ramme.”

Delegationen kom mange erfaringer rigere hjem efter at have besøgt både Delhi og tech-byen Bengaluru. Bekræftet i at problemerne matcher ambitionerne i størrelse, samlede delegationen sine erfaringer og anbefalinger i rapporten, og kommer også med hver deres vigtigste erfaring fra rejsen til Indien. 

Executive Vice President i Niras, Mads Søndergaard, fortæller i rapporten: ”Muligheden er der for virksomheder, universiteter og investorer til at positionere sig i forhold til et af verdens største markeder. Ved at gribe muligheden nu vil vi kunne understøtte og videreudvikle Danmarks position som en af verdens førende Science & Engineering-regioner.”

Århundreder skabte Indien, nu skaber Indien dette århundrede
- Freddy Svane, Danmarks ambassadør i Indien

Indien er et enormt land, der betegnes som mange lande i ét. Samtidig mangler Indien infrastrukturer i samfundet og har demokratiske processer på godt og ondt. Professor ved DTU, Maja Horst, uddyber: ”I Indien er teknologiudvikling underlagt demokratiske processer, der kan være besværlige og langsommelige. Men det gør med al sandsynlighed også udviklingen mere robust og øger sammenhængskraft og stabilitet.”

Udfordringerne er mange og store for premierminister Modi, der i 2019 blev genvalgt, bl.a. på store ambitioner om at skabe en større middelklasse.

Som forskningsdekan ved DTU, Katrine Krogh Andersen, forklarer det: ”Indien er på vej gennem en overvældende udvikling over relativt kort tid. Befolkningstilvækst, urbanisering og øget velstand medfører, at der skal bygges bolig og infrastruktur til 380 mio. indere i løbet af få år. Investeringerne i energi mv. får kæmpe betydning for drivhusgasudledninger i mange årtier.”

De store ambitioner om at trække en enorm underklasse op i levestandard, så alle 1,3 mia. indere lever et værdigt liv, er kun positive. Men måden hvorpå det sker, er nødvendigt at forholde sig til, da et øget ressourceforbrug i den aktuelle skala i Indien vil få enorm betydning for verdens CO2-regnskab.

Netop fordi problemet er globalt, kan vi ikke se bort fra Indiens udfordring med at skabe et bæredygtigt samfund. Kurven for indiens økonomiske vækst stiger kraftigt, og den trækker kurverne for ressourceforbrug og CO2-udslip med sig.

Indien må helst ikke følge samme vej til udvikling og afvikling af fattigdom, som vi gjorde i Europa
-  Henrik Bindslev, dekan ved SDU

En miljømæssig katastrofe lurer i horisonten, hvis ikke Indien lykkes med en bæredygtig omstilling af samfundet – og her kommer Danmark ind i billedet. Den indiske regerings planer passer 1 :1 til de ydelser, Danmark kan levere. Døren er nu åbnet igen, og de store indiske udfordringer kan løses af dansk teknologi", understreger Jukka Pertola, præsident for ATV. 

3 anbefalinger til danske politikere, virksomheder og forskere

ATV-delegationen 7 anbefalinger og 3 læringer skal læses som det fælles samlingspunkt efter at 22 eksperter har fået førstehåndsindtryk af Indiens problemer og kerneinteressenter. Det er erfaringer og refleksioner, som de danske politikere kan læne sig op ad i arbejdet med Klimaloven, men også ift. erhvervssatsninger, forskningssamarbejder og diplomatisk samarbejde.

Samtidig sender Akademiet for de Tekniske Videnskaber et tydeligt signal om, at vi i Danmark ikke kan nøjes med at tænke bæredygtige løsninger inden for landets grænser. Dertil er vi for lille et land.

Til gengæld øjner ATV’s delegation store muligheder for at Danmark kan hjælpe udlandet, bl.a. Indien, med deres forestående, nødvendige bæredygtige omstillinger.

Vi skal tænke globalt, stor skala og så skal Danmark påtage sig rollen som verdens grønne laboratorium, der udvikler løsninger til resten af verden, herunder Indien.

Bestyrelsesformand i VIFU - Videncenter for fødevareudvikling, Bent Claudi Lassen, sætter det globale i et nationalt perspektiv: ”Det vil skabe eksportindtægter og arbejdspladser, og det vil kunne dokumentere CO2-besparelser i en størrelsesorden, der er interessant i en kontekst, hvor Danmark får svært ved at opfylde sin målsætning om 70 % på den korte bane.”

Om rapporten "Mulighedernes Indien"

Akademiet for Tekniske Videnskaber udgiver rapporten ”Mulighedernes Indien – Verdensmål, viden, vækst” for at sætte fokus på Danmarks rolle midt i en global klimakrise og på samarbejdsmuligheder i, og med, Indien. 

Rapporten præsenteres på ATV's Teknologiske Topmøde den 12. november 2019, der samler 200 mennesker fra toppen af det danske tech-økosystem og danner ramme for en debat af teknologi i Danmark lige nu. 

Rapporten er udarbejdet på baggrund af en studietur til Indien i september 2019, hvor ATV inviterede en delegation af 22 tech-topledere fra de danske universiteter, virksomheder, fonde og organisationer til at besøge de indiske byer Delhi og Bengaluru.

På turen blev der netværket med den indiske regering, de indiske top-universiteter, indiske tech-virksomheder, -klynger og organisationer.

I rapporten kan du også læse fakta om Indien og den brændende platform for udvikling af bæredygtige løsninger, du kan læse om hvilke organisationer, virksomheder og sites, delegationen besøgte, ligesom du kan læse hver af de 22 delegationsmedlemmers vigtigste erfaringer fra rejsen. 

 

Kontakt
Fuldt navn

Bjarke Wiegand

Stilling
Chefkonsulent
Fuldt navn

Troels Rud

Stilling
Kommunikationschef
Cover
Billede
Dato

Relaterede nyheder og artikler