Titel

Indspil til INNOplus

Intro

ATV's høringssvar til regeringens INNO+-katalog

ATV mener helt overordnet, at INNO+ skal prioritere områder, hvor vi allerede står stærkt videnmæssigt og teknologisk, samt områder, hvor vi har stærke og brede vidensmiljøer, der har potentiale til yderligere udvikling. Der skal samtidig en ny udvælgelsesstrategi til, som søger et aktivt samspil mellem aktører blandt virksomheder, vidensinstitutioner og den offentlige forvaltning. Fokusområderne, der prioriteres, bør ud over faglige potentialer favne et højt videnssamspil, dvs. hvor der ikke kun tænkes i traditionelle værdikæder, men også i værdistrømme på tværs af forskningsinstitutioner, store virksomheder, små virksomheder, GTS’ere, rådgivere mv.

Vi peger derfor på nogle overordnede områder, hvor denne synergi er til stede, og hvor der ligger et stort innovationspotentiale. ATV har dertil opfordret vores akademimedlemmer til individuelt at melde ind til INNO+. De fleste akademimedlemmerne melder ind gennem de institutioner, de er ansat ved, eller gennem de brancheforeninger, deres virksomheder er knyttet til.

Enkelte faglige INNO+-emner er gennem akademimedlemmer meldt direkte ind til ATV. Disse forslag kan findes under Høringssvar 2013. 

Udgangspunkt i danske styrkepositioner

Der er flere områder, hvor Danmark har en god mulighed for at være med i den globale elite, men for at cementere og udvikle denne position er der brug for løbende videreudvikling. Vores innovationscentre har en central rolle, men dertil bør der arbejdes på, at forskernes kontakter til innovative internationale forskningsmiljøer også indtænkes.

Innovation kan med fordel tage udgangspunkt i Danmarks stærke erhverv, som eksempelvis fødevarer, pharma, procesteknologi, energi, miljøteknologi, akustik, elektronik, IKT, transport, byggeri m.fl. Det er vigtigt, at INNO+ bidrager til innovationen på områder, hvor innovation har betydning for fremtidens arbejdspladser i Danmark.

Brobygning på tværs

Innovation bør komme ud fra større fokus på det samlede industrilandskab omkring områder med udviklingspotentiale. Der er også muligheder i innovation på tværs af brancher. ATV har eksempelvis gode erfaringer med at lade én branche (Det Blå Danmark) hente viden og inspiration i en anden (medico/pharma).

Det er positivt, at der i INNO+ lægges op til at tænke på tværs af udfordringer og fagområder. ATV mener, at det er vigtigt at tage udgangspunkt i teknologiens potentiale og inddrage erhvervslivet og universiteterne i en videreudvikling af tværfaglighed og anvendelse på tværs.

INNO+ temaer

Ud fra kendte globale udfordringer har vi i ATV’s medlemskreds efterspurgt temaer til INNO+, hvor der forventes store teknologiske innovationspotentialer kombineret med, at vi har bredt funderede vidensmiljøer i Danmark. Vi kan derfor pege på følgende overordnede temaer som vigtige i den videre proces med at udpege INNO+-emnerne:

  • En øget global befolkning og en stærkt øget andel, der bliver en del af middelklassen, øger presset på vores ressourcer. Den medførte ressourceknaphed kalder på innovative løsninger inden for en række brancher som fødevare- og bioproduktion, vandteknologi, energiteknologi, stærkstrømsteknologi, miljøteknologi og bioteknologi.
     
  • Velstandsstigningen på globalt plan åbner nye muligheder og behov for velfærdsteknologi, sundhedsteknologi og pharma.
     
  • Infrastruktur herunder byudvikling, en innovativ byggesektor og særlige områder som miljøakustik.
     
  • IKT og udviklingen af det digitale samfund.
     
  • Styrkelse af produktionserhvervene i Danmark gennem avanceret produktions- og procesteknologi.
     
  • Nye materialer, herunder nanoteknologi.
     
  • Det maritime område har stort potentiale, eksempelvis inden for skibsfart, off-shore og teknologiudvikling.
     
Kontakt
Fuldt navn

Lia Leffland

Stilling
Akademidirektør
Cover
Billede
Dato