Titel

Akademihøring 2012

Intro

ATV har gennemført en undersøgelse, Akademihøringen, hvor Akademiets medlemmer har haft mulighed for at give deres mening til kende om aktuelle samfundsspørgsmål. Resultaterne fra Akademihøring 2012 kan læses i denne rapport med særligt fokus på uddannelse, innovation, forskning og industriproduktion.

ATV’s Akademihøring 2012 afspejler de store udfordringer, Danmark står over for i en globaliseret verden. Men undersøgelsen peger også på fremtidige muligheder, hvis de rigtige beslutninger bliver truffet og implementeret i tide.

Akademihøringen indeholder svarene fra ATV’s medlemmer på en række væsentlige spørgsmål med særligt fokus på uddannelse, innovation, forskning og industriproduktion. Respondenterne er højtuddannede – de fleste inden for de tekniske eller naturvidenskabelige fag – og de fleste arbejder som ledere og specialister for større virksomheder og på universiteterne.

Hovedkonklusionerne i undersøgelsen er:

Det er nødvendigt at fastholde produktion i Danmark – men rammevilkårene er ikke til stede

Spørgsmålet om, hvorvidt Danmark alene kan leve af at være videns- og servicesamfund, besvares klart: Det er nødvendigt at fastholde produktionen i Danmark – vi kan ikke udelukkende leve af viden, service og produktudvikling.

88 % af respondenterne mener, at Danmark på sigt ikke kan klare sig uden industriproduktion. 76 % vurderer, at der ikke er de rigtige rammevilkår til stede for at sikre fastholdelse af produktionen i Danmark.

De tekniske og naturvidenskabelige fag bør styrkes i folkeskolen

Der er behov for at styrke teknik og naturvidenskab i uddannelsessystemet. 69 % af respondenterne peger på, at fokus i særlig grad bør være på folkeskolen. Styrkelsen bør ske i form af flere undervisningstimer samlet set.

Samarbejdet mellem universiteter og virksomheder blomstrer – men kan udvikles yderligere.

Samarbejdet mellem erhvervslivet og universiteterne vurderes til at være godt, men kan udvikles og strømlines. Vurderingen af samarbejde mellem erhvervsliv og uddannelses- /forskningsinstitutioner er positivt i begge retninger. De positive vurderinger kommer fra både virksomhedsansatte og universitetsansatte.

Vurderingerne bygger på konkrete erfaringer. 88 % af de privatansatte og 97 % af de universitetsansatte svarer, at deres arbejdsplads har haft et formaliseret samarbejde med den anden part inden for de seneste to år.

Positiv bedømmelse af danske og udenlandske kandidater

Respondenterne er blevet bedt om at vurdere kvaliteten af de teknisk-naturvidenskabeligt uddannede kandidater – herunder om der er forskel på danske og udenlandske kandidater. Såvel danske som udenlandske kandidater vurderes til at besidde en høj faglighed, mens evnen til innovation skal modnes og udnyttes.

Danske kandidater vurderes at være på højde med udenlandske. Danskernes innovationsevner er lidt bedre, men deres faglighed og arbejdsmarkedsparathed er dårligere.

86 % af respondenterne oplyser, at deres arbejdsplads har rekrutteret fra udlandet inden for de seneste fem år.

 

 

Kontakt
Fuldt navn

Maja Lænkholm

Stilling
Specialkonsulent
Cover
Billede
Dato

Relaterede nyheder og artikler