Hovedbillede
Billede
Formand for Torkil Holm fonden, professor emer. Klaus Bock, overrækker Torkil Holm Prisen til lektor Sophie R. Beeren (foto: Tom Jersø)
Titel

Torkil Holm Prisen 2024 gik til lektor Sophie R. Beeren

Octo Slug
Nyhed
Dato
Intro

Lektor ved DTU, Sophie R. Beeren, modtager Torkil Holm Prisen 2024 ved en ceremoni til Visions in Chemistry – the Torkil Holm Symposium 2024 for at have skabt en ny syntetisk metode, hvor kunstige skabelonmolekyler styrer resultatet af enzymatiske reaktioner.

Den unge australske ph.d. og lektor ved DTU har netop modtaget den prestigefyldte Torkil Holm Pris. Det skete på det internationalt anerkendte kemi-symposium i København, som i dagens anledning var fuldtegnet med over 300 deltagere fra hele verden.

Prisen, og den tilhørende belønning på 50.000 kr., gives på baggrund af Sophie R. Beerens bidrag til supramolekylær kemi inden for kulhydrater ved brug af enzymer, ikke mindst hendes fremragende arbejde med den skabelonsstyrede enzymatiske syntese af cyclodextriner.

Beeren har etableret et nyt forskningsområde med enzymmedieret dynamisk kombinatorisk kemi. Lektoren har kombineret principperne for skabelsesstyret syntese med enzymologi for at etablere en ny syntetisk metode, hvor kunstige skabelonmolekyler styrer resultatet af enzymatiske reaktioner. Oligosaccharider ville normalt betragtes som stabile forbindelser, men Beeren bruger enzymer til at gøre glykosidiske bindinger labile og omvælte vores forudindtagede opfattelser. Med hendes 'dynamiske glycaner' studerer hun supramolekylær kemi af kulhydrater inden for kemiske netværk og udnytter dem i stimuli-responsiv systemer.

Kreativiteten i hendes idéer er blevet anerkendt med adskillige prestigefyldte bevillinger ligesom hendes arbejdes indflydelse fremgår af forfatterskaber i de mest prestigefyldte kemi-tidsskrifter, herunder Journal of the American Chemical Society, Chem, Angewandte Chemie International Edition, Chemical Science og mange andre.

Formand for organisations- og priskomiteen for Torkil Holm Symposiet, professor Robert Madsen, udtaler, at der i nomineringen blev lagt vægt på, at

"Sophie R. Beeren udfordrer med sin metode grænserne for dynamisk kovalent kemi og skaber resultater af reel praktisk - og sandsynligvis også kommerciel - værdi. Hendes forskningsgruppe har for nylig patenteret en skalerbar metode til produktion af δ-cyclodextrin - en større analog til de velkendte α-, β- og γ-cyclodextrin, der anvendes inden for fødevarer, lægemidler og kosmetik.

Udover hendes forskning har Beeren også genoplivet undervisningen i syntetisk organisk kemi gennem udviklingen af et nøgleeksperimentelt kursus i kemisk syntese. Hun er eneansvarlig for introduktionskurset i medicinalkemi, med mere end 140 studerende, hvor hun inspirerer nye studerende til at fokusere deres studier på organisk og medicinalkemi, helt i Torkil Holms ånd."

Torkil Holm Symposiet afholdes hvert andet år i samarbejde mellem Torkil Holm Fonden og ATV – Akademiet for de Tekniske Videnskaber.

Om Torkil Holm Prisen

Prisen uddeles til det internationale kemisymposium Visions in Chemistry – the Torkil Holm Symposium. Både konferencen og prisen er finansieret af en donation fra Torkil Holm fonden.

Kontakt
Fuldt navn

Troels Rud

Stilling
Kommunikationschef

Relaterede nyheder og artikler