Hovedbillede
Billede
Danish Centre for Energy Storage logo
Titel

Travl start for Dansk Center for Energilagring

Octo Slug
Nyhed
Dato

Dansk Center for Energilagring er et nyetableret og teknologineutralt partnerskab, der arbejder for at gøre energilagring- og konvertering til en dansk styrkeposition. Energilagring og -konvertering som f.eks. varmelagring, power-to-x og batterier er centrale teknologier, for at vi kan lykkedes med at indfri vores klimaambitioner og på sigt overgå til et fleksibelt energisystem uafhængigt af fossile brændsler. En prioritet for Centeret er at få de nye grønne teknologier ud at virke, og derfor arbejder Centeret med partnerskaber, hvor forskere, virksomheder og andre relevante aktører samles for at indgå i en længere forsknings- og innovationsindsats. Centeret åbnede 1. januar 2021 med en sekretariatschef og er pr. 1. marts udvidet med en fagkonsulent og en kommunikationsmedarbejder.

”At starte DaCES op har budt på nogle tempofyldte og spændende måneder. Både den store interesse for emnet samt entusiasmen og virkelysten i vores partnerkreds bekræfter, at der er behov for et teknologineutralt center, der samler de forskellige aktører inden for energikonvertering og -lagring på tværs af hele værdikæden”, fortæller Anne Marie Damgaard, sekretariatschef i DaCES og fortsætter: ”Fremtidens vedvarende energisystemer bliver ikke realiseret på baggrund af en eller to teknologier, men vil tværtimod blive en kombination af mange forskellige løsninger. Det er blandt andet den diskurs centeret kan være med til at kvalificere og sætte fokus på”, lyder det fra Anne Marie Damgaard.

Grønne brændstoffer til industri og transport

En af centerets første opgaver har været at mobilisere et stærkt partnerskab, der skal byde ind med et roadmap for udvikling af grønne brændstoffer.

Regeringen har i finansloven for 2021 afsat 700 millioner kr. til investering i fire grønne missioner: CO2-fangst og -lagring, grønne brændstoffer til transport og industri, reducering af plastic- og tekstilaffald samt klima- og CO2-venligt landbrug og fødevareproduktion. Til hver af de fire såkaldte ”innomissions” skal der udvikles et roadmap som vil danne grundlag for den videre ansøgningsproces, der ventes afsluttet sidst på året. 

I forhold til Innomission 2 om grønne brændstoffer arbejder Dansk Center for Energilagring tæt sammen med DTU, de øvrige universiteter, virksomheder som Haldor Topsøe og Vestas, brancheforeninger, GTS’er og klyngeorganisationer.

Samarbejdet skal munde ud i et roadmap der anviser konkrete initiativer og løsninger inden for grønne brændstoffer, som kan være med til at indfri Danmarks mål om at reducere drivhusgasser med 70 procent inden 2030.

Du kan læse mere om Innovationsfondens Innomissions på linket til højre.

Høring i folketinget om Power to X

Dansk Center for Energilagring deltog i februar også i en høring i Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget. Høringen skulle give et indblik i, hvordan eksperter, organisationer og markedsaktører fra forskellige brancher forholder sig til udvikling og anvendelse af power-to-X, og hvilke politiske anbefalinger og forventninger de har til den kommende danske strategi.

Du kan se høringen på linket til højre på siden.

Her finder du også link til et debatindlæg i Klimamonitor skrevet af Anne Marie Damgaard , sekretariatschef i Dansk Center for Energilagring. 

Relaterede nyheder og artikler