Hovedbillede
Billede
Titel

Opråb til politikerne: Teknologi og bæredygtig udvikling skal højere op på dagsordenen

Octo Slug
Nyhed
Dato
Intro

Akademiet for de Tekniske Videnskaber, ATV, opfordrer den nye regering til at indarbejde konkrete og ambitiøse mål i regeringsgrundlaget for, hvordan teknologi og bæredygtig udvikling kan sikre, at vi får så meget velfærd som muligt for den miljøbelastning, kloden kan bære.

Af ATV-medlemmerne: Lene Lange, ph.d. og dr.scient., stifter og ejer, Lla-Bioeconomy, Research & Advisory; Katherine Richardson, professor, Statens Naturhistoriske Museum; Ulla Röttger, bestyrelsesmedlem, Danmarks Grønne Investeringsfond; Michael Hauschild, professor, viceafdelingsleder, DTU Management Engineering; Egon Bech Hansen, professor, DTU Fødevareinstituttet, og Michael Havbro Faber, professor, Institut for Byggeri og Anlæg, Aalborg Universitet.

En stadig større del af den danske befolkning anser både miljø og klima, velfærd og bæredygtighed for vigtigt. I ATV ser vi det netop overståede folketingsvalg som en oplagt anledning til at diskutere, hvad teknologi kan gøre for verden, for kommende generationer og for Danmark nu og her.

Teknologisk udvikling er en forudsætning for en mere bæredygtig udvikling. Derfor bør den nye regering prioritere teknologi, forskning og uddannelse som en investering i fremtiden. Og det bør gøres på en måde, så det styrker både miljø, klima, økonomi og jobskabelse.

Danske borgere, virksomheder, uddannelses- og forskningsinstitutioner og offentlige myndigheders adgang til og anvendelse af teknologi er afgørende for vores samfundsudvikling, både økonomisk og miljømæssigt. Megen forskning understreger, at fokus på teknologi er nødvendigt, hvis samfundet skal opnå en gunstig udvikling mod større bæredygtighed

Danmark står stærkt

Teknologi alene ændrer ikke samfundet, men teknologisk udvikling er et vigtigt redskab til at øge effektiviteten af ressourceanvendelse. Og en væsentligt forbedret udnyttelse af ressourcerne er en forudsætning for at opnå bæredygtighed i forhold til de tre bundlinjer, den miljømæssige, den sociale og den økonomiske.

En ansvarlig, fornuftig og effektiv udnyttelse af jordens ressourcer, der bygger på nye, grønne teknologier, nedsat CO2-emission og udfasning af fossile produkter, er en forudsætning for fortsat velstands- og velfærdsopbygning i både det danske og det globale samfund. Her viser FN’s 17 bæredygtighedsmål retningen for, hvor vi skal hen. Og dansk viden og kunnen kan bidrage til indfrielsen af mange af disse mål ved at fremme bæredygtig produktion og ansvarligt forbrug.

Danmark og danske virksomheder bidrager allerede globalt med vigtige teknologier til produktion af vedvarende energi fra vind og sol; til udvikling af teknologier til udvinding af biogas og andre biobrændstoffer; til at gøre det lettere at spare på el, vand og varme ved hjælp af smarte sensorer, pumper og termostater; til at skifte fra miljøbelastende kemi til biologiske løsninger; og til at mindske spild og fremme ansvarligt forbrug af jordens ressourcer.

Og vi har et godt udgangspunkt, for Danmark står vidensmæssigt og teknologisk stærkt, både blandt virksomheder og universiteter, inden for rigtig mange af de områder, som kan bidrage til den globale omstilling, der skal til for at nå FN-målene. Vi har altså en stor mulighed og dermed også et ansvar for at bidrage til at trække verden i en mere bæredygtig retning. Samtidig kan vi styrke vores egen velfærd ved, at vores viden, kunnen, løsninger og produkter både efterspørges og bruges bredt.

Lyt til fagkundskaben

Flere råd og paneler har analyseret, hvordan vi kan blive bedre til at udnytte vores viden om teknologi til gavn for både bæredygtighed og økonomi. Regeringens Advisory Board for cirkulær økonomi viser eksempelvis i deres anbefalinger vejen til, at vi herhjemme kan indføre flere cirkulære løsninger i f.eks. elektronik og byggeri, ved genbrug af materialer og opgradering af spild til nye produkter.

Bioøkonomipanelets anbefalinger fra juni 2018 har sammen med mange visionære industrier vist, hvordan vi kan skabe ny værdi fra eksempelvis fødevareindustriens sidestrømme og få udviklet nye, lokale og alternative proteinressourcer til erstatning for importeret soja.

Samtidig blev der både politisk og i et samarbejde mellem Landbrug & Fødevarer og Danmarks Naturfredningsforening lagt visionære planer for, hvordan jorden kan bruges mere hensigtsmæssigt i landbruget, så der kan blive bedre plads til biodiversitet, mindre metanudvikling og samtidig også skabes bedre forhold for både økologisk og konventionelt landbrug. Informations- og kommunikationsteknologi (IKT) og digitaliseringsanbefalinger viser vejen i forhold til, hvordan vi kan foretage disse omstillinger på en smartere måde.

Det er vigtigt, at det nuværende momentum og viden udnyttes, så Danmark fortsat kan bevare og udvikle sin stærke position på området. Derfor bør Folketinget, og helst på tværs af hele salen, afsætte markant flere ressourcer til udvikling af teknologier, der kan mindske klimaforandringer og understøtte FN’s udviklings- og klimamål. De unge generationer siger det særdeles klart og tydeligt: der skal handles nu. Og vi må vise dem, at vi tager deres klimabekymringer alvorligt.

Så kære politikere: Kom ind i kampen! Sæt konkrete og ambitiøse mål for fremtiden og for den næste regeringsperiode. Og hold så fast i disse mål og prioriter ressourcer til den nødvendige forskning, uddannelse og teknologiske udvikling, som er vejen til, at målene kan blive til virkelighed.

Kontakt
Fuldt navn

Dorthe Brander Pedersen

Stilling
Chefkonsulent

Relaterede nyheder og artikler