Hovedbillede
Billede
Vindmøllepark ved Anholt
Undertekst til billede/video

Vindmøllepark ved Anholt

Titel

Ørsted: Oplagt netværk til ledere af AI-teams

Octo Slug
Nyhed
Dato

Jesper Skov Gretlund er leder af Numerical Competence Center i Ørsted. Her leder han et hold af AI-specialister i arbejdet med at udbygge og optimere vindteknologi i hele verden.

Sammen med 20 andre teknologiledere deltog han i januar i AI Masterclass, som er en del af Executive AI Netværk under Akademiet for de Tekniske Videnskaber.

ATV samler AI-ledere om fælles udfordringer

Deltagerne i Executive AI Netværk giver sparring på hinandens konkrete cases og diskuterer, hvordan man leder specialister, hvordan man sætter AI på dagsordenen hos topledelsen, og hvordan man følger den hastige udvikling inden for det, der i folkemunde betegnes som kunstig intelligens.

Jesper understreger, at udbyttet fra det intensive todages forløb er stort takket være det hold, der var samlet for at diskutere AI’s muligheder.

Jeg har allerede noget konkret at arbejde videre med, sammen med en af de andre deltagere fra AI-netværket

”Det er virkelig et stærkt hold, der er samlet generelt. Det er ekstremt forskelligt, hvilken baggrund og industri folk kommer fra, og jeg synes, at AI fungerer godt som en udfordring at mødes om. Jeg har allerede noget konkret at arbejde videre med, sammen med en af de andre deltagere fra AI-netværket.”

Der findes konferencer og kurser, som er mere teknisk funderede, ligesom der findes forløb, der udelukkende fokuserer på ledelse. Men i ATV’s Executive AI Netværk finder Jesper stor værdi i blandingen af tekniske diskussioner, der samtidig har fokus på, hvordan lederen håndterer de udfordringer og løsningsmuligheder, som AI skaber.

Det er muligt at netværke fra hjemmekontoret

Mange er blevet nødt til at arbejde hjemmefra, hvilket ikke just rimer på at kunne netværke, men efter to dages AI Masterclass er AI-netværket det vigtigste, Jesper tager med tilbage til Ørsted.

Executive AI Netværk består bl.a. af virksomheder som NIRAS, Lyngsoe Systems, Ørsted, TICRA og Novafos samt universiteter som AAU, ITU, SDU og DTU.

Når ATV samler teknologiledere i ATV’s Executive AI Netværk, er det fælles udgangspunkt, at lederne kan diskutere strategi og teknologiens implementering og udvikling i organisationen konkret – både i virksomheder og i forskning.

Jesper Skov Gretlund påpeger netop, at de danske ledere har mange fælles udfordringer med AI, og at det derfor er så givende at sparre med andre ledere inden for AI-feltet.

Ledelse af AI er en særlig størrelse

Kunstig intelligens er en særlig disciplin at lede inden for, og det er ganske få AI-ledere, der selv kan være med, når specialisterne dykker ned i algoritmernes modellering.

”Der findes masser af spændende matematiske og modelleringsudfordringer i takt med, at systemerne bliver mere komplekse, og man vinder ikke konkurrencen, hvis man ikke forstår og benytter AI.”

man vinder ikke konkurrencen, hvis man ikke forstår og benytter AI

Men eksperterne er så dygtige, at det kan være svært at tale med, når det bliver meget teknisk. Som AI-leder er det derfor vigtigt at kunne forstå en del af matematikken bag modellerne, men det er kun de færreste ledere, der kan deltage på så højt niveau som eksperterne.

Selvom Jesper ved en del om algoritmernes fordele og udfordringer, er hans opgave at give specialisterne de bedste rammer at arbejde i og kommunikere AI’s potentiale til resten af organisationen.

For hvis man ikke ved, hvad AI kan hjælpe med, så ser man kun det, som teknologien ikke kan.

AI bliver et vigtigt værktøj

Jesper Skov Gretlund er uddannet fysiker og har en ph.d. i fysik fra Aarhus Universitet, men fandt hurtigt ud af, at han ville arbejde mere projekt- og personaleorienteret, hvorfor han lavede transitionen fra specialist til personaleleder.

Der er dog ingen tvivl om, at den faglige baggrund kommer Jesper til gode, når han arbejder strategisk i planlægningen af, hvor afdelingen skal bevæge sig hen, for det kan påvirke hele Ørsteds forretning. I Jespers afdeling laves de matematiske modelleringsmodeller, der benyttes i hele Ørsted.

Når mulighederne for ekspansion til andre markeder undersøges, er den matematiske modellering et værktøj, der kan være med til at beskrive og forstå mulighederne i eksempelvis Asien.

”I en globaliseret verden med fokus på sektorkobling spiller AI en vigtig rolle og er et vigtigt redskab at kunne bruge. Især i en virksomhed som Ørsted, der stræber efter at være blandt de bedste til at udforske og udnytte ny teknologi.”

Ørsted er netop kåret til verdens mest bæredygtige energiselskab igen. Den internationale koncern gennemgår en markant udvikling, og fra Jespers perspektiv er det afgørende at være opdateret inden for AI, da teknologien bliver en forudsætning for at følge med den bredere teknologiske udvikling inden for andre teknologiområder.

AI er fremtidens teknologi

Der findes store og meget spændende udfordringer, når snakken falder på fremtidens havvindmølleparker og den grønne omstilling af verdens energisystemer generelt. Jesper Skov Gretlund mener, at AI kommer til at have en afgørende indflydelse på proces- og ressourceoptimering.

AI bliver en uundværlig samarbejdspartner for vores dygtige ingeniører og matematikere

Tilgængeligheden af data vokser. Både i Ørsted og generelt på tværs af virksomheder og industrier ses en voksende mængde data, og Jesper påpeger vigtigheden af at udnytte den store mængde data, samtidig med at Ørsteds store portefølje af opgaver samtænkes. Det betyder, at man kan udnytte de potentielle synergier imellem forskellige projekter, og i denne optimeringsproces kommer AI også til sin ret.

”Meget af det, vi laver, handler om at samtænke de forskellige sektorer for at skabe en verden, der udelukkende kører på grøn energi. Både sol, vind, lagring af energi og brintproduktion er på paletten. Så AI er et topic, vi forfølger, og AI kommer til at spille en central rolle i arbejdet.”

Jesper giver et konkret vindmølle-eksempel på, hvornår AI er en nødvendighed for at kunne optimere komplekse arbejds- og driftsprocesser.

”Enhver vindmølle skal have et kabel for at kunne transportere strømmen. Man kan ikke have alle vindmøllerne på samme kabel, da en fejl på kablet ville påvirke alle vindmøllerne. Samtidig skal vindmøllerne placeres, så de fanger vinden bedst muligt, og til sidst skal de stilles mest hensigtsmæssigt ift. til det fundament, der bygges under vindmøllerne. Så mange komplekse forhold kan et menneske ikke overskue, og det er her, at AI bliver en uundværlig samarbejdspartner for vores dygtige ingeniører og matematikere.”

ATV faciliterer mødet mellem forskning og forretning

At samle sektorerne kræver en tværgående samtale imellem de danske virksomheder, hvis vi skal være konkurrencedygtige på verdensplan. Derfor vil ATV’s AI-netværk bidrage til at styrke de danske virksomheders konkurrencemuligheder – og dermed Danmarks position inden for AI.

En undersøgelse fra EY BOX (2018) viste, at AI kun anvendes i fire pct. af europæiske virksomheder. Samme undersøgelse viser, at AI er en høj prioritet på lederniveau.

På baggrund heraf oprettede ATV et Executive AI Network – en netværksgruppe for ledere, der ønsker at blive klogere på, hvordan deres virksomhed skal håndtere og implementere AI-teknologier.

ATV vil præge danske virksomheders og institutioners omstilling til en ny verden post-corona, hvor de nye digitale teknologier skal gøre os mere konkurrencedygtige og bæredygtige.

Du kan deltage i vores AI-læringsforløb, som trækker på akademiets bagland af 800 teknologiledere fra Danmarks førende virksomheder, universiteter og forskningsinstitutioner.

ATV’s AI-koncepter sikrer deltagerne inspiration og konkrete redskaber lige fra strategi til implementering af tekniske og kommercielle udfordringer.

ATV Executive AI Network er:
  • Det naturlige mødested for samfundsengagerede ledere, hvor forskningsmiljøerne og den kommercielle verden udveksler viden
  • 4 årlige møder á 4 timer
  • En årlig større workshop/internat/studietur

På linket til højre på siden finder du information om optagelse i ATV Executive AI Network - Danmarks stærkeste netværk inden for AI.

 

Relaterede nyheder og artikler