Hovedbillede
Billede
Undertekst til billede/video

Ny rapport kortlægger Danmarks styrke som Science & Engineering region.

Titel

Ny rapport: Tech-virksomheder bidrager med 332 mia. kr. til Danmarks BNP

Octo Slug
Nyhed
Dato
Intro

Ny rapport kortlægger en særlig population af vidensbaserede tech-virksomheder i Danmark, der står for 1/4 af erhvervslivets samlede omsætning. Med et samlet bidrag på 332 mia. kr. til Danmarks BNP er de såkaldte Science & Engineering virksomheder Danmarks stærkeste vækstmotor.

 ”Alle med omtanke for Danmarks vækstmuligheder bør have fokus fast rettet på at styrke rammevilkårene for de såkaldte S&E virksomheder."

Sådan siger Charlotte Rønhof, formand for Akademiet for de Tekniske Videnskaber, ATV’s Science & Engineering komite, der står bag den nye rapport: "State of the Nation - Danmark som Science & Engineering region".

ATV har defineret et helt nyt snit ind på Danmarks erhvervsliv i form af virksomheder, der lever af at omsætte teknisk viden til løsninger og forretning, deraf navnet ”Science & Engineering” (S&E).

I sin nye rapport slår ATV fast, at Danmarks S&E virksomheder både vokser langt hurtigere, eksporterer mere og er langt mere produktive end Danmarks øvrige erhvervsliv.

"S&E virksomhederne er vækstmotoren i Danmark. Det er også de virksomheder, som vi har brug for, når det gælder om at finde danske klimaløsninger,”  konstaterer Charlotte Rønhof.

Rapporten viser, at S&E-virksomhederne står for 1/4 af dansk erhvervslivs samlede omsætning, og at de samlet set bidrager med 332 milliarder kroner til Danmarks BNP – hele 22 procent mere end industrien, der ”kun” bidrager med 273 milliarder kroner.

Video URL
"Science & Engineering virksomheder er Danmarks vækstmotor," forklarer Charlotte Rønhof

2.339 virksomheder skaber job i hele Danmark

Der er tredje år i træk, at ATV kortlægger Danmarks S&E virksomheder, og den nye rapport dokumenterer, at virksomhedernes betydning for Danmarks økonomi er støt stigende. 

Rapporten viser således, at der i dag findes 2.339 S&E-virksomheder i Danmark - 19 flere i forhold til sidste år – og at de skaber aktivitet og arbejdspladser i hele Danmark. 

Beskæftigelsen i virksomhederne er siden sidste år steget med 5.747 fuldtidsansatte til i alt 303.819 fuldtidsansatte. Det svarer til 13,6 pct. af den samlede beskæftigelse i Danmark og 22,3 pct. – eller mere end en femtedel - af beskæftigelsen i den private sektor.

1144 innovative S&E-startups løber fra alle andre

S&E virksomhederne er kendetegnet ved, at de bygger deres forretning på STEM-kompetencer (Science, Technology, Engineering, Mathematics), og at de i vid udstrækning samarbejder med universiteter.

De er m.a.o. blandt de virksomheder i Danmark, der er bedst til at omsætte forskning til forretning. Og det er en disciplin, som Danmark, ifølge en omfattende revidering af Danmarks innovationssystem sidste år, skal dyrke meget mere for at øge sin internationale konkurrencedygtighed.

S&E virksomhedernes høje produktivitet er et vidnesbyrd om, at videnbaseret innovation betaler sig. Særligt Danmarks vækstlag af innovative S&E startups udvikler sig hurtigere end alle andre former for startups.

Billede
Udviklingsforløb for en typisk S&E startup sammenlignet med udviklingsforløb for en typisk industri startup.

Analysen viser, at der er godt 1.100 S&E-startups i Danmark, der er under 16 år gamle. Det interessante ved denne gruppe er, at de vokser langt hurtigere, omsætter for langt mere, eksporterer tidligere og ansætter langt flere medarbejdere end øvrige nye, danske virksomheder.

S&E-startups bidrager med andre ord langt mere til Danmarks fremtidige vækst og velfærd end øvrige typer af nye virksomheder i Danmark.

Kom med længere ind i substansen ved  ATV’s første  virtuelle Tech Talk d. 25. juni kl. kl.12.40-13.30 -  læs mere her.

Relaterede nyheder og artikler