Hovedbillede
Billede
Titel

Netværk styrker AI-data i landbruget

Octo Slug
Nyhed
Dato
Intro

Et nyoprettet AI Agri Netværk skal sikre værdiskabelse af data fra landbruget. Netværket styres af ATV og hviler på det ambitiøse projekt, ”Lær af verdens største forsøgsareal,” støttet af Promilleafgiftsfonden for landbruget. Projekt er drevet af det landsbrugsejede SEGES og kommer til at forbedre udbytte og kvalitet hos den enkelte landmand.

I Danmark har landbruget en helt unik mulighed for at opnå en konkurrencefordel i forhold til udlandet. Med dyrkningsoplysninger på 88 pct. af det danske landbrugsareal har SEGES, der hører ind under Landbrug & Fødevarer, øjnet muligheden for verdens største studie af hvilke komponenter, der tilsammen giver de bedste afgrøder.

Billede
Hele økosystemet inden for landbrugssektoren har samlet sig i AGRI AI netværket for at samle og udnytte data

For at få glæde af de mange data fra landbrugsarealet skal projektet indhente og dele data fra hele værdikæden i landsbrugssektoren. Selskaberne, der forædler og videresælger produkter fra landmanden, skal fremover også bidrage med data. Et ATV-drevet netværk skal sørge for at styrke samarbejdet på tværs af parterne, mens Københavns Universitet vil bistå med AI-værktøjer.

”Det her er i høj grad et projekt, hvor vi er afhængige af hinanden. Der er ingen, der kan opnå resultater alene. Vi bruger netværket til at få data fra alle parter. Ved at samle data på tværs af værdikæden har vi et vidensgrundlag, der er endnu stærkere, end det vi har i dag,” forklarer Anne Cathrine Thorup, der er projektchef i SEGES.

Et godt eksempel på fordelen ved datadeling finder vi i mælkeproduktionen. Kvaliteten og mængden af mælk afhænger blandt andet af hvilken græsblanding, landmanden vælger. Her kan datadeling fortælle hvilken græsblanding, der passer bedst til malkekøerne. Det kommer både græsproducent, landmand og mælkeproducent til gode.

Værdi for dem der deler data

Netværket består foruden SEGES, der repræsenterer landmændene, af forædlere, et rådgivningsfirma, it-sektoren, KU og de såkaldte grovvareselskaber, som køber kornet fra landmændene. Sammen skal de finde en fælles forståelse for, hvordan de deler data på tværs af værdikæden, så alle parter får værdien ud af at dele data med de andre.

”Vi er nok mindre dataforskrækkede i landbrugssektoren end mange andre sektorer, og vi skal selvfølgelig sørge for, at vi forbliver dét. Noget af det, SEGES har arbejdet med fra starten, er at lave systemer, hvor parterne kan kontrollere, hvem der ser deres data. Projektet her skal understøtte, at vi leverer værdien tilbage til dem, der leverer data,” forklarer afdelingschef i SEGES Jens Elbæk.

Hvis vi vender tilbage til eksemplet med malkekøerne, så får landmanden også indsigt i hvilke græssorter, der fungerer bedst til netop den jord, geografi og vejrforhold, hvor landmanden har sine marker. Resultatet vil være en effektiviseret planteproduktion med målrettede anbefalinger til den enkelte landmand.

Græs er blot ét eksempel. Bl.a. hvede- og majssorter kommer også under luppen, og landmanden kan forvente nøje udregninger på vandings- og dyrkningsstrategi. Dertil kommer spørgsmålet omkring mængden af gødnings- og kvælstofudledning. Der vil blive udarbejdet en beregningsmetode, så den enkelte landmand bedre kan ramme den korrekte mængde af gødning. Det betyder, at projektet også fører til en forventet, reduceret klimabelastning på cirka 21.000 tons CO2 om året.

”Det er derfor, vi kalder det for verdens største forsøgsareal. Der er ingen andre steder i verden, hvor man har data fra stort set alle marker. Det betyder også, at vi får en kæmpe konkurrencefordel i forhold til udlandet, fordi landmanden kan håndplukke de bedste sorter til lige netop hans forhold,” siger Jens Elbæk.

Samarbejdet vil fortsætte

Netværket har allerede holdt første møde med case-præsentationer, workshops og et inspirationsindlæg fra den tyske virksomhed John Deere, der producerer maskiner til landbruget. De fortalte om, hvordan de bruger kunstig intelligens på deres data. Der var efterfølgende bred enighed om, at deltagerne var blevet klogere på, hvordan AI kan se ud i det danske landbrugserhverv, og hvilken værdi det vil tilføre branchen.

”Vi har aldrig før haft muligheden for at mødes på denne måde. Alle er enige om, at der er et enormt potentiale i AI i landbrugssektoren. Og det stod også klart ved netværksmødet, at alle parter vinder ved det. Så der er ingen tvivl om, at vi skal fortsætte det samarbejde, der er startet,” siger Anne Cathrine Thorup.

AI AGRI Konsortium afholder en intensivt internatsworkshop den 14-15/10, hvor deltagerne deler viden om egne AI cases, som udfordres af en AI–taskforce.

AGRI AI Netværket

Netværket er en del af projektet ”Lær af verdens største forsøgsareal”, og består af repræsentanter fra hele værdikæden i landbrugssektoren, herunder landbrugsrådgivere, forædlere, grovvarer selskaber, KU og it-branchen.

Formålet er at sikre værdiskabelse af landbrugets data. Det vil ske gennem to møder samt en studietur hvor netværksdeltagerne får inspiration og viden om den nyeste viden inden for AI samt mulighed for at udbygge samarbejde på tværs for at sikre det bedst mulige grundlag for AI i landbrugssektoren.

Netværket drives af ATV i tæt samarbejde med SEGES. For yderligere information kan netværksleder Frederikke Kroon kontaktes på fk@atv.dk eller du kan læse mere HER.

 

Kontakt
Fuldt navn

Frederikke Kroon

Stilling
Program Director

Relaterede nyheder og artikler