Hovedbillede
Billede
Titel

Lisbeth Knudsen: Der mangler politisk lederskab

Octo Slug
Nyhed
Dato
Intro

Topmødeinterview: ”Vi har et vigtigt momentum nu for bæredygtig omstilling af samfundet," understreger Lisbeth Knudsen, redaktør for Altinget og Mandag Morgen. Hun udpeger en sammenhængende teknologistrategi som rygrad for omstillingen og efterspørger politisk handling og lederskab til at drive den igennem.

"Vi står i en tid, hvor corona ikke er den eneste krise, vi skal forholde os til. Vi skal også forholde os til en økonomisk krise, en klimakrise og til hvordan, vi udnytter nye, digitale teknologier."

Lisbeth Knudsen, tværgående chefredaktør for Altinget og Mandag Morgen trækker de store udfordringer op, som Danmark og resten af verden står overfor lige nu. Hendes pointe er, at de presser os mere end nogensinde før, men at særligt Corona-krisen tvinger os til nu også at handle på dem. 

"Det har der ikke været politisk lederskab til i verden før. Derfor er det her et virkeligt vigtigt momentum," siger Lisbeth Knudsen, der deltager i debatten om en ny, dansk teknologistrategi på ATV's Teknologiske Topmøde: "Danmark 5.0" den 17. november.

”Skal vi få et samfund 5.0. op at flyve, så bliver det nødvendigt med en stærkere koordinering af opgaven. Vi skal have partnerskaber mellem den offentlige sektor, den private sektor og dem, der udvikler teknologierne. Men vi har også brug for, at nogen på nationalt niveau styrer det her igennem," siger Lisbeth Knudsen. 

Skab tillid til ny teknologi

Ifølge Lisbeth Knudsen er der behov for at tænke klima og velfærdsudvikling tættere sammen i en ny samfundsstrategi , hvor teknologi er en mere integreret del af hele samfundsmodellen.

"Vi skal ikke bare se teknologi, som et redskab. Udnyttelse af ny teknologi skal være et mindset i hele udviklingen af et samfund 5.0," siger Lisbeth Knudsen.

Skal det lykkes, ligger der dog, ifølge Lisbeth Knudsen , en stor opgave i at skabe tillid til ny teknologi. Det er faktisk selve forudsætningen for at lave en bæredygtig omstilling af samfundet, mener hun.

”Det kræver en kæmpestor tillid til, hvordan vi bruger teknologi og data. Den tillid skal politikerne være med til at skabe, og den skal dem, der udvikler teknologierne være med til at skabe. Hvis befolkningen mister tilliden til hvad deres data bliver brugt til, og vi ikke får skabt et ordentlig grundlag omkring det - en ordentlig ansvarlighed - så lykkes det her ikke," fastslår Lisbeth Knudsen.

Udpeg en teknologiminister

En anden udfordring er, at det politiske system, grundlæggende ikke er gearet til at håndtere store tværgående problemstillinger, som bæredygtighed, digitalisering, økonomi- og velfærdsudvikling m.m. samtidigt.

"Vi har i årevis forsøgt at løse problemerne fragmenteret. Klima for sig, digitalisering for sig, velfærdsudvikling for sig. Jeg tror ikke, det er smart at blive ved på den måde. Jeg mener, vi bør lade os inspirere af den japanske ide om ”Samfund 5.0”. Det er en ide, hvor man prøver at tænke sektorerne meget mere sammen. Tænke det som en samfundsstrategi og en samfundsindsats."

Japan, der er truet af en omend endnu større demografisk udfordring end Danmark og Europa, har i en årrække arbejdet med begrebet Society 5.0 for at imødegå en fremtid med flere ældre og færre til at forsørge dem. Ambitionen er at sy samfundet mere intelligent sammen med ny teknologi, der kan gøre samfundet både mere effektivt og bæredygtigt.

I Japan sidder premierministeren for bordenden for Society 5.0 ambitionerne. Der mener Lisbeth Knudsen også ,vi kan lade os inspirere til at forankre en ny teknologistrategi helt centralt på Christiansborg.

”Lige nu ligger det som en sideopgave hos de enkelte ministerier, at beskæftige sig med det her. Vi er så meget der, hvor vi har et momentum for at gøre noget, at vi måske har brug for én, der effektivt kan sætte sig igennem her. Det kan det godt være, at vi i en periode har brug for en særlig teknologi- eller digitaliseringsminister, som kan få tilstrækkelig magt til at udføre den her opgave," siger hun.

Deltag i debatten om en ny, dansk teknologistrategi med Lisbeth Knudsen på ATV's Teknologiske Topmøde den 17. november. 

Video URL
Lisbeth Knudsen om Danmark 5.0

Relaterede nyheder og artikler