Titel

Konference: Skifergas i Danmark?

Octo Slug
Nyhed
Dato
Intro

ATV sætter fokus på skifergas på en konference onsdag den 8. april kl. 12.30-17.00. Konferencen foregår på engelsk og afholdes hos GEUS i København.

Konferencen vil besvare en række væsentlige spørgsmål om skifergas. Hvor store er ressourcerne i Danmark? Hvad er de internationale erfaringer på miljøområdet? Hvordan skal Danmark håndtere miljøvurdering og overvågning?

Skifergas er blevet en stadig vigtigere kilde til naturgas i Nordamerika siden starten af dette århundrede, og interessen har bredt sig til potentielle lagre af skifergas i resten af verden. Udnyttelse af skifergas har stor betydning for økonomien og for energiforsyningssikkerheden. Udvinding af skifergas kan dog være ledsaget af betydelige miljømæssige problemer herunder trusler mod grundvandsressourcer.

FN’s klimapanel, IPCC, har i sin 5. vurderingsrapport peget på, at kulstoffattig energiforsyning, herunder skifergas produceret med lav-emission, kan være nyttig som en overgangsteknologi mellem kulstofintensive energikilder som kul og vedvarende energikilder.

Første boreplads er klar

Danmark har muligvis betydelige mængder skifergas i undergrunden, primært i Nordjylland og Nordsjælland. Total E&P Denmark B.V. og Nordsøfonden fik sammen to licenser i 2010 til efterforskning efter olie og gas på land i Danmark, og den første prøveboring efter skifergas i Nordjylland afventer netop nu, at boreriggen ankommer. Selve borepladsen har været klar siden efteråret 2014.

Udnyttelsesboring i Danmark har tiltrukket sig en betydelig offentlig opmærksomhed og bekymring. Til stor lettelse for kommunerne overtog regeringen (Miljøministeriet) i september 2014 ansvaret for fremtidige miljøtilladelser til efterforskning med frakturering.

Yderligere oplysninger
Jens Christian Refsgaard, GEUS, E: jcr@geus.dk

Kontakt
Fuldt navn

Dorthe Brander Pedersen

Stilling
Chefkonsulent
Dokumenter

Relaterede nyheder og artikler