Hovedbillede
Billede
Ordgrafik over Indien
Titel

Danske eksperter engagerer sig i Indiens grønne omstilling

Octo Slug
Nyhed
Dato
Intro

Med en ny samarbejdsaftale sikrer ATV og Innovation Center Denmark i Indien, at en række danske eksperter får mulighed for at engagere sig i Echo Network – et nyt indisk regeringsinitiativ, der skal bidrage til Indiens grønne omstilling.

ATV - Akademiet for de Tekniske Videnskaber besøgte Indien i 2019 med en stor delegation af danske teknologiledere. Læringen fra den tur var klar. Hvis ikke Indien lykkes med sin grønne omstilling, kan verden se langt efter en global bæredygtig fremtid. Derfor lå konklusionen også lige for; som en teknisk og løsningsorienteret tænketank med en stærk bæredygtighedsdagsorden skal ATV bidrage til at sikre flere og stærkere forbindelser mellem Indien og Danmark, specielt i relation til den grønne omstilling. På den baggrund har ATV og Innovation Centre Denmark i Indien indgået en samarbejdsaftale, som, i første omgang, gør det muligt at engagere danske eksperter i det indiske regeringsinitiativ Echo Network.

Unik indsats for at engagere videnskab i samfundet

Echo Network er igangsat af Premierminister Modis videnskabelige rådgiver, Professor K. VijayRaghavan. Om den danske deltagelse i Echo Network siger han: “Indien er har igangsat en lang række indsatser indenfor sundhed, landbrug og bæredygtige økosystemer, der involverer statslige og ikke-statslige enheder på alle niveauer. Det er afgørende for os, at vi styrker dialogen mellem disse enheder, og at vi koordinerer både strategiske målsætninger og aktiviteter. Det glæder mig derfor at se så mange organisationer, inklusiv dem fra Danmark og andre lande, samarbejde med vores indiske regeringsapparat, virksomheder, institutioner og NGO’er i denne unikke indsats for at engagere videnskab og videnskabelig praksis i vores samfund.”

Fælles vej mod økonomisk genrejsning - og grøn omstilling

Den danske ambassadør i Indien, Freddy Svane, deltog selv i ATV’s besøg i Indien og understregede ved den lejlighed, at besøget var en grundsten for nye og omfattende samarbejder mellem Danmark og Indien. Derfor er han også glad for, at ATV og innovationscenteret nu samarbejder om at engagere danske eksperter i Echo Network: “Indien og Danmark har med det Grønne Strategiske Partnerskab fastslået, at vores fælles vej mod økonomisk genrejsning går igennem handling og nye løsninger på globale problemer indenfor klima, forurening og bæredygtighed. ATV’s engagement i Echo Network under den indiske regerings Principle Scientific Advisor er et vigtigt skridt for også at placere Danmark som aktiv medskaber af de forskningsagendaer, der skal informere den indiske udviklingsagenda fremadrettet.”

Stort potentiale i samarbejdet mellem ATV og innovationscenteret

Anders Bjarklev, præsident for ATV, rektor på DTU og formand for rektorkollegiet ved Danske Universiteter: ”Det nye samarbejde mellem ATV og innovationscenteret og vores fælles indsats for at engagere danske eksperter i Echo Network, er et vigtigt element i udviklingen af tættere relationer mellem Danmark og Indien indenfor rammerne af det Grønne Strategiske Partnerskab. ATV har et bredt mandat til at engagere både erhvervsliv, universiteter og den offentlige sektor, og når vi kobler det med innovationscenterets indgående kendskab til forholdene i Indien, har vi de bedste muligheder for at stille et stærkt hold af eksperter, der kan engagere sig i Echo Network og arbejdet med at definere en ny forskningsagenda for Indiens grønne omstilling”.

Lia Leffland, akademidirektør, Akademiet for de Tekniske Videnskaber: ”ATV har som led i vores Science & Engineering-projekt arbejdet på at skabe en større international kontaktflade og involvere vores medlemmer i flere internationale aktiviteter. I den sammenhæng har vi arbejdet tæt sammen med de danske innovationscentre i USA, Kina og Indien. På den baggrund er det helt naturligt, at vi nu indgår en aftale med det det danske innovationscenter i Indien og udvider samarbejdet med henblik på at skabe flere muligheder for at engagere vores medlemmer og deres ekspertise i de store udfordringer, som Indien står overfor. Det bliver utroligt spændende at følge både fordi Indiens omstilling er afgørende for en bæredygtig fremtid, og fordi vi skal tænke teknologi på en ny måde og i en helt anden skala, når vi arbejder i Indien”.

ATV’s besøg i Indien var støttet af en lang række danske fonde og virksomheder i forbindelse med ATV’s Science & Engineering-projekt. Derudover støtter VILLUM FONDEN specifikt udviklingen af ATV’s samarbejde med Innovationscentrene og engagementet i Echo Network.

Faktaboks

Samarbejdsaftalen mellem ATV – Akademiet for de Tekniske Videnskaber og Innovation Centre Denmark i Indien blev indgået i efteråret 2020 og skal bidrage til udmøntning af det Grønne Strategiske Partnerskab mellem Indien og Danmark.

Første aktivitet er samarbejdet om at identificere og engagere danske eksperter i Echo Network. Echo Network skal bidrage til at definere en ny forskningsagenda for Indiens grønne omstilling og fokuserer i første omgang på tre områder, hvor fem danske eksperter deltager:

  • Improving Health and Hygiene Systems (Else Smith, selvstændig konsulent; Robert Skov, International Centre for Antimicrobial Resistance Solutions
  • Regenerative Agriculture (Claus Felby, Novo Nordisk Fonden; Søren Hvilshøj, Rambøll
  • Human and Environmental Ecosystem Valuation (Ulla Röttger, selvstændig konsulent)

Udover de danske eksperter deltager 80 forskere, erhvervsfolk og NGO-repræsentanter fra Indien, USA og England i en række workshops, som afholdes virtuelt i løbet af november og december. De mange workshops identificerer indsatsområder, som Echo Networks fellows efterfølgende skal kvalificere som led i udviklingen af den ny forskningsagenda for Indiens grønne omstilling.

Mere info: www.echonetwork.in

Relaterede nyheder og artikler