Hovedbillede
Billede
Chen Zhimin og Lia Leffland underskriver samarbejdsaftalen mellem Fudan University og ATV.
Undertekst til billede/video

Chen Zhimin fra Fudan University og Lia Leffland fra ATV underskriver samarbejdsaftalen i form af et Memorandum of Understanding.

Titel

ATV indgår aftale med det kinesiske topuniversitet Fudan

Octo Slug
Nyhed
Dato
Intro

​​​​​​​Som led i sit arbejde med at positionere Danmark blandt verdens førende Science & Engineering-regioner har ATV indgået en samarbejdsaftale med det kinesiske topuniversitet, Fudan.

Fudan er et af Kinas såkaldte ”c9 league-universiteter”, der er en samlebetegnelse for Kinas ni bedste og mest anerkendte universiteter, i stil med USA’s Ivy League.

Aftalen kom i værk, da en ATV-delegation på 26 teknologiledere fra danske universiteter og virksomheder i oktober gæstede Shanghai for at studere byens tech-økosystem og ambitiøse planer for at blive en af verdens stærkeste udviklingshubs for kunstig intelligens.

I den sammenhæng spiller Fudan Universitetet - og ikke mindst universitetets tænketank Fudan Development Institute, FDDI - en markant rolle.

”Det er imponerende, hvor hurtigt den teknologiske udvikling foregår i Kina og hvor fremtrædende en plads universiteterne har i Kinas transformation til et højteknologisk samfund. Her er FDDI helt central for byudviklingen og tech-økosystemet i Shanghai,” siger direktør for ATV Lia Leffland.

Samtidigt er Fudan universitetet og FDDI frontløbere i Kinas stærkt tiltagende internationalisering. FDDI var således den første kinesiske tænketank, der, med Fudan i ryggen, etablerede et ”Overseas Center for China Studies” i 2013 i København.

Forskningsdirektør i Villumfonden, Thomas Bjørnholm, der på daværende tidspunkt var prorektor på Københavns Universitet, var tæt involveret i etableringen. Også han var imponeret over den hastige transformering af Kina fra ”lukket” produktionsland til globalt orienteret udviklingsnation.

”Kina er i fuld gang med en transformering fra “made in China” til “made by China”. På Fudan så vi et fremragende eksempel på de kinesiske universiteters rivende udvikling. De er på bare ti år transformeret til en ung, dynamisk, internationalt orienteret, og superdygtig organisation,” konstaterer han.

Tag Kina seriøst som tech-nation

Den nye samarbejdsaftale mellem ATV og FDDI er fra ATV’s side et signal om at Danmark bør tage Kina meget mere seriøst som tech-nation og innovationspartner.

”Specielt inden for disruptive, digitale teknologier som bigdata, IoT og ikke mindst kunstig intelligens går udviklingen i Kina rasende stærkt og en helt ny generation af unge frembrusende tech-virksomheder eksperimenterer på livet løs med nye innovative forretningsmodeller,” siger Lia Leffland.

Hun advarer mod, at vi risikerer at stå med ryggen til udviklingen, hvis vi ensidigt orienterer os mod Silicon Valley i bestræbelserne på at fremtidssikre Danmarks tech-økosystem.

”Vi skal gøre begge dele,” fastslår hun.

I første omgang består samarbejdsaftalen mellem ATV og FDDI af et tre-årigt, Memorandum of Understanding (MoU), der fokuserer på udveksling af gæsteforskere, fælles forskningsprojekter, sampublicering af forskningsrapporter samt samarbejde om organisering af seminarer og events.

Læringspunkter fra Shanghai offentliggøres 13. november 

ATV vil i den kommende tid arbejde for, at øvrige aktører omkring Danmarks tech-økosystem, politikere, erhvervsorganisationer m.m., i højere grad har Kina på nethinden i forhold til udviklingen af fremtidige teknologi- og globaliseringsstrategier.

Blandt andet offentliggør ATV et notat om læringerne fra delegationsrejsen til Shanghai på sit teknologiske topmøde den 13. november. Her vil læringerne blive forelagt for uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers, ligesom et panel af debattører fra forskellige hjørner af Danmarks tech-økosystem vil diskutere, hvordan Danmark bør forholde sig til den nye teknologiske verdensorden, der er ved at tegne sig inden for disruptive, digitale teknologier.

Relaterede nyheder og artikler