Hovedbillede
Billede
Ordgrafik over Indien
Undertekst til billede/video

Udviklingen i Indien går stærkt - og i mange retninger. Verdens snart folkerigeste nation står for at spille en stadig større, global rolle, man - som globalt orienteret science- & engineering region - ikke kan og må overse.

Titel

Studietur til verdens hurtigst voksende økonomi

Octo Slug
Nyhed
Dato
Intro

15. september drager en ATV-delegation til Indien for at netværke og diskutere bæredygtighed, teknologi og samarbejde med indiske topvidenskabsfolk, erhvervsledere og myndigheder.

Hvis Indien fejler i at indfri FN's 17 verdensmål - så fejler verden. Så enkelt kan det siges. Derfor er udviklingen i verdens snart folkerigeste - og i dag økonomisk hurtigst voksende - "major economy" fuldstændig afgørende for hele verdens bæredygtighed.

Det er bl.a. den rammesætning 22 teknologiledere fra Akademiet for de Tekniske Videnskaber, ATV, tager med i kufferten, når de søndag den 15. september sætter sig i et fly med kurs mod New Delhi.

Delegationen skal diskutere bæredygtighed og teknologi med indiske videnskabsfolk, erhvervsledere og myndigheder samt afdække forretningsmuligheder og samarbejdspotentialer ift. at styre verden ind på en bæredygtig kurs og samtidig styrke Danmarks økonomi.

Studieturen er den tredje i rækken af delegationsture under ATV’s Science- & Engineering (S&E) projekt, der handler om at udvikle Danmark til en af verdens 5 førende vidensregioner. De øvrige to studieture er gået til verdensledende S&E regioner i hhv. USA – herunder Boston og Silicon Valley - samt Kina, hvor en ATV-delegation udforskede tech-økosystemerne i Shanghai og Yangtzeflod deltaet. Se links til højre. 

Læringerne fra ATV’s studietur til Indien vil blive samlet op i en rapport, som vil blive offentliggjort og debatteret på ATV’s Teknologiske Topmøde til november.

Verdens bæredygtige fabrik

Indien er i dansk og international sammenhæng ikke kun interessant i forhold til bæredygtighed og FN’s 17 verdensmål. Landet står - med et befolkningstal på godt 1,3 milliarder mennesker – for at overhale Kina som verdens mest folkerige nation i 2022. Med en forventet vækstrate på 7,5 procent over de næste to år har Indien allerede overhalet Kina som verdens hurtigst voksende ”major economy”, og alt tyder på at Indien kommer til at spille en stadig større, global rolle i fremtiden. Det enorme land, der for nyligt har overtaget Frankrigs plads som verdens sjette største økonomi, står - ifølge den internationale valutafond, IMF - således for at blive verdens 4 største økonomi i 2022.

For at stimulere den udvikling har Indiens premierminister Narendra Modi iværksat vækstplanen ”Make in India”, der både skal trække befolkningen ud af fattigdom og øge landets miljø- og klimamæssige bæredygtighed. 

Midlet er bl.a. avanceret ”industri 4.0” teknologi som 3D printere, robotteknologi, blockchain, artificial reality (AR), IoT og BigData. Sammen med en omfattende digital omstilling af samfundet og en ambitiøs smart city satsning skal det gøre Indien til en ressourceeffektiv og bæredygtig fremstillingsnation.

Ambitionen er at vippe Kina af pinden som verdens hub for fremtidens produktion og dermed vende op og ned på den globale arbejdsdeling.

Danmarks rolle

Indien er med andre ord en global aktør, man - som globalt orienteret science- & engineering region - ikke kan eller må overse. Hverken som økonomi, viden- eller tech-nation. En vigtig mission på ATV’s studietur bliver derfor, at få indsigt i Indiens økosystem for videnskab, teknologi og entreprenørskab og udforske samarbejdsmuligheder med Danmarks ditto.

I den sammenhæng er det givet, at den enorme vækst og udvikling, som Indien står overfor, skal være bæredygtig. Ellers fejler verden med at indfri FN’s 17 bæredygtighedsmål.

På ATV’s Teknologiske Topmøde vil delegationen fremlægge ”læringerne” fra studieturen til Indien samt diskutere Danmarks udfordringer og muligheder i den sammenhæng. Målet er at samle inspiration til, hvilken rolle Danmark kan spille ift. at indfri verdensmålene samt til, hvordan disse kan gøres til en motor for dansk økonomi og ambitionen om at blive en verdensførende science & engineering-region.

Relaterede nyheder og artikler