Titel

Bornholm, bæredygtighed og brandvarme debatter

Dato
Hovedbillede
Billede
Undertekst til billede/video
ATV havde oprustet sin deltagelse på årets Folkemøde og var blandt andet medejer af teltet 'Tech på Toppen'.
Intro

På årets solrige folkemøde på Bornholm, der havde bæredygtighed og FN's verdensmål som gennemgående tema, stod ATV i samarbejde med forskellige partnere i spidsen for syv spændende debatter. Her blev der både diskuteret fondes naturfagsinvesteringer i folkeskolen, kunstig intelligens til det gode liv og børn som demokratiske teknologiskabere.

Årets Folkemøde, der fandt sted i Allinge i dagene 13.-16. juni, stod i bæredygtigheden og FN's 17 verdensmål tegn. På forhånd havde foreningen bag Folkemødet bedt alle arrangører om så vidt muligt at inddrage verdensmålene i deres events, og det havde mange lyttet til. Således havde omkring 70 pct. af alle events et eller flere verdensmål som tema.

Rekordår på Folkemødet

Mere end 1.100 arrangører deltog

Omkring 70 pct. af alle events omhandlede et eller
flere af FN’s verdensmål

Samlet besøgstal for de tre dage: 114.000

Alene fredag 14. juni blev der afviklet
1.277 events, hvilket er rekord for en enkelt dag

I år var også første gang, at ATV i kompagniskab med GTS-foreningen, Innovationsfonden og Vækstfonden var medejer af et telt. I teltet med det sigende navn 'Tech på Toppen' kunne teknologiledere, beslutningstagere og
andre interesserede diskutere så
forskellige emner som fremtidens erhvervsfremmesystem, AI, bæredygtige teknologier og naturvidenskab i folkeskolen.

Nedenfor kan du læse mere om de
debatter, som ATV var med til at arrangere, og se videointerviews med nogle af paneldeltagerne.

Debat: Hvordan ser det perfekte innovationssystem ud?

Billede
”Vi mener, at det er oplagt, at innovations- og erhvervsfremmesystemerne understøtter S&E-virksomhederne bedst muligt,” sagde ATV-direktør Lia Leffland under debatten om fremtidens innovationsfremmesystem.

”Der findes ikke et perfekt innovationssystem – det kan hele tiden gøres bedre.”

På det punkt var de syv veloplagte debattører rørende enige i ATV, Innovationsfonden, GTS Foreningen og Vækstfondens debat om fremtidens innovationsfremmesystem. En af udfordringerne fremadrettet bliver at få innovations- og erhvervsfremme til at hænge bedre sammen. Her erkendte formanden for Erhvervsfremmebestyrelsen, adm. direktør i Falck Jakob Riis, at det vil være godt med et bedre samarbejde de to systemer imellem, men han ser det ikke som sin opgave at sætte retning for innovationsfremmesystemet.

”Det er systemets aktører de bedste til at gøre, så der vil jeg ikke blande mig,” sagde Jakob Riis.

Lia Leffland, direktør for ATV, ville imidlertid gerne udpege en retning for begge systemer.

”Vores analyser viser, at Science & Engineering-virksomheder generer langt mere værdi for samfundet end øvrige typer virksomheder. Vi mener derfor, at det er oplagt, at systemerne i højere grad indrettes, så de understøtter S&E-virksomhederne bedst muligt,” sagde Lia Leffland.

Debatten blev modereret af formanden for ATV’s Science & Engineering-komité, Charlotte Rønhof, der stillede sig bag Lia Lefflands synspunkt:

”Til alle jer, der ønsker at skabe vækst i Danmark, kig i ATV’s rapport og følg de råd, der er. It’s that simple,” fastslog Charlotte Rønhof.

Paneldeltagere

Jakob Riis, adm. direktør, Falck, formand for Erhvervsfremmebestyrelsen; Henrik Rasmussen, borgmester (K), Vallensbæk Kommune; Dorte Martinsen, CEO, BM Silo; Lia Leffland, akademidirektør, ATV; Juan Farré, CTO, FORCE Technology; Rolf Kærgaard, investeringsdirektør, Vækstfonden, og Tore Duvold, konstitueret direktør, Innovationsfonden. Moderator: Charlotte Rønhof, formand for ATV’s Science & Engineering-komite.

Interview med Charlotte Rønhof, formand for ATV's Science & Engineering-komité.

Media video file
Charlotte Rønhof mener, at der er én ting, vi ved, at der skal satses på, og det er viden som motor for vækst

 

Debat: Fonde i folkeskolen – elefant i en glasbutik eller en vitaminindsprøjtning?

Billede
Panelet (fra venstre): Agi Csonka, Anne Vang, Mikkel Bohm, Gordon Ørskov Madsen og moderator Anja Bo.

ATV, Villum Fonden og Astra inviterede til en velbesøgt debat om de muligheder og barrierer, der opstår, når private filantropiske fonde investerer massivt i folkeskolen og naturfagsområdet. To problemstillinger var tydelige: Fondsfinansiering er absolut dejligt og tiltrængt, men samtidig er det dyrt og tidskrævende for skoler og kommuner at søge og drifte disse midler. Den anden var, at skolens udvikling og behov i et vist omfang bør være styrende for hvilke områder, der udloddes midler til, så det ikke bliver løsrevne projekter, der ikke naturligt kan forankres, når midlerne ophører. Det var en positiv debat, og det var tydeligt, at der er stor interesse for en tættere dialog og et bedre samarbejde om udvikling af projekter og om evaluering.

Paneldeltagere

Agi Csonka, programchef i Villum Fonden og medlem af ATV; Anne Vang, direktør i Ballerup Kommune med ansvar for børn, unge og kultur; Gordon Ørskov Madsen, formand for Danmarks Lærerforenings overenskomstudvalg, og Mikkel Bohm, direktør for Astra – det nationale naturfagscenter. Moderator: Anja Bo, journalist.

Interview med Mikkel Bohm, direktør for Astra.

Media video file
Mikkel Bohm fra Astra fortæller om, hvad han fik ud af ’en meget interessant debat’.

Debat: Får vi den teknologi, der kan sikre drikkevand i fremtiden?

Billede
Drikkevandspanelet (fra venstre): Mads Friis Andersen, Søren Munch Kristiansen, Helle Rootzén, Lars Therkildsen og moderator Søren Rud Keiding.

Sammen med Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd afholdt ATV en debat, der adresserede FN’s bæredygtighedsmål nummer 6 om rent drikkevand og sanitet. Under overskriften ’Får vi den teknologi, der kan sikre drikkevand i fremtiden?’, diskuterede et livligt panel, hvordan Danmarks forsknings- og erhvervsmæssige styrker inden for drikkevandsteknologi dels kan udvikles og styrkes. Og dels bidrage til at skabe bedre forhold for mennesker i dele af verden, der ikke har adgang til samme drikkevandskvalitet og samtidig kan blive en eksportsucces for Danmark.

Paneldeltagere

Mads Friis Andersen, teamleder HFFO Production, Aquaporin; Søren Munch Kristiansen, lektor WATEC Aarhus University Centre for Water Technology og Institut for Geoscience, AU; Helle Rootzén, professor DTU Compute, bestyrelsesmedlem i DHI og digital vismand i ATV; Lars Therkildsen, adm. direktør for HOFOR og formand for DANVA’s bestyrelse. Moderator: Søren Rud Keiding, prodekan på Aarhus Universitet og medlem af hhv. Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd og ATV.

Interview med Mads Friis Andersen, teamleder i Aquaporin.

Media video file
Mads Friis Andersen fra Aquaporin fortæller om sit syn på fremtidens vandforsyning, både herhjemme og globalt.

Debat: Kunstig intelligens til det gode liv

Billede
Stephen Alstrup, professor på KU og digital vismand i ATV, var med til at diskutere AI og det gode liv.

Sammen med Danmarks Innovationsfond og Danmarks Frie Forskningsfond satte ATV scenen for en debat om kunstig intelligens til det gode liv. Kunstig intelligens har potentiale til at gøre os sundere, rigere og mere lykkelige, men hvor går grænserne for, hvad AI kan og hvad den bør bruges til? Her er nogle af debattens hovedkonklusioner:

  • Synet på kunstig intelligens har ændret sig, fra hvad kunstig intelligens er for noget, til at handle om, at kunstig intelligens uanset hvad kommer til at få en rolle i det danske samfund. I panelet var der en positiv indstilling til at bruge kunstig intelligens.
  • Kunstig intelligens kan styrke den viden, som professionelle som f.eks. læger har til rådighed i dag, og AI kan give flere og mere præcise løsningsmuligheder.
  • Uddannelsesmæssigt er Danmark ikke AI-parat. Derfor er der behov for at kortlægge, hvem der har et vidensbehov, og hvordan de kan få det opfyldt. Det er et vigtigt led i omstillingen af arbejdsstyrken. Samtidig er det afgørende, at professionelle får uddannelse i og om kunstig intelligens, hvis teknologien skal virke i praksis.
  • Der er dog fortsat en frygt for kunstig intelligens hos mange, og der er derfor behov for at diskutere, hvordan vi bedst balancerer danske, demokratiske værdier i samspil med teknologiimplementeringen.
Paneldeltagere

Stephen Alstrup, professor, Datalogisk Institut, KU, CEO og medstifter af SupWiz, digital vismand i ATV og medlem af Innovationsfondens bestyrelse; lektor Sune Hannibal Holm, Sektion for Forbrug, Bioetik og Regulering, KU, og Jakob Høy Bertelsen, sundhedsdirektør i Enversion. Moderator: Lia Leffland, adm. direktør, ATV....

 

Debat: Børn som demokratiske teknologiskabere

Billede
De to elever fra den lokale folkeskole i Allinge, som var med til at diskutere børn, teknologi og demokrati, havde flere gode input til diskussionen.

”Teknologi er fremtiden, og det er dejligt at lære det”. Sådan lød det fra en elev fra den lokale folkeskole, Kongeskærskolen i Allinge, der deltog i ATV og Coding Pirates’ debat. Non-profitorganisationen Coding Pirates arbejder for at styrke børn og unges it-kompetencer. Digitalisering på skoleskemaet er nemlig ikke en valgmulighed – det er fundamentet for, at børn og unge kan navigere og aktivt skabe et meningsfuldt liv i et stadigt mere digitalt og teknologisk samfund. Men der er lang vej før, at alle skoler er parate til at leve op til dette.

Debattens hovedkonklusioner:

  • Børn skal ikke holdes væk fra teknologi, men forstå at bruge teknologi på en demokratisk måde og gøre deres egne erfaringer med teknologi

  • Eleverne vil gerne lære om mere teknologi og it – folkeskolen skal op i gear

  • Der er brug for mere forskning i didaktik på området

  • Vi skal tale om dilemmaerne og samtidig være digitalt modige

Paneldeltagere

Lis Zacho, lærer, Lindevangsskolen, Frederiksberg, og med i Coding Pirates; to elever fra Kongeskærskolen, der har gennemført Coding Pirates forsøg; Claus Hjortdal, formand for
Skolelederforeningen; Berith Bjørnholm, senior programme manager, Education & Outreach, Novo Nordisk Fonden, og David Garde-Tschertok, konsulent, LIFE. Moderator: Helle Rootzen, professor, DTU Compute, Head of LearnT og digital vismand i ATV.

 

Debat: Hvad skal vi med mennesker på et arbejdsmarked med større grad af kunstig intelligens?

Billede
Panelet (fra venstre): Professor Maja Horst, KU, politisk konsulent Henrik Aarestrup, Dansk Metal, næstformand Ejner K. Holst, Fagbevægelsens Hovedorganisation, direktør Bjarne Lykke Sørensen, Siemens A/S, professor Thomas Bak, AAU, og moderator Anne-Marie Engel fra Novo Nordisk Fonden.

Kunstig intelligens og andre digitale teknologier løser flere og flere opgaver i det danske samfund. Så hvordan sikrer vi, at vi får alle med, og at menneskers rolle forbliver vigtig og relevant? Det afholdt ATV og Danmarks Frie Forskningsfond en debat om. Her er debattens hovedkonklusioner:

  • Danskerne har en begejstring for at bruge kunstig intelligens til at skabe mere værdi til det arbejde, man udfører

  • Vi skal være gode til at bruge digitalisering og teknologi i både den offentlige og private sektor, og særligt i SMV’er. Det er massive drivers i det danske samfund

  • Det handler om, at medarbejderne skal være i stand til at gribe ny teknologi. Men der er et mismatch mellem, at 85 pct. af al uddannelse foregår i alderen 25-35 år, og at vi fremover får brug for at lære hele livet igennem.

  • Uanset om det er i forskningsverdenen eller i den private eller offentlige sektor, er der enighed om, at Danmark har en unik position indenfor AI, herunder en høj grad af teknologiparathed, og at medarbejdere og ledelse er interesserede i at tage ny teknologi med om bord

  • Opfordring til den kommende erhvervsminister: lad os nu få en teknologipolitik, der sikrer rammebetingelser for brug af teknologi 

Paneldeltagere

Maja Horst, professor, KU, og formand for ATV’s Tænketank; Thomas Bak, professor, AAU, medlem af Danmarks Frie Forskningsfond for Teknologi og Produktion; Henrik Aarestrup, politisk konsulent, Dansk Metal; Bjarne Lykke Sørensen, industridirektør for Norden og de baltiske lande, Siemens A/S, og Ejner K. Holst, næstformand, Fagbevægelsens Hovedorganisation. Moderator: Anne-Marie Engel, Novo Nordisk Fonden.

Interview med Anne-Marie Engel fra Novo Nordisk Fonden.

Media video file
Anne-Marie Engel fra Novo Nordisk Fonden om de vigtigste pointer fra debatten.

Og her kan du høre og se interviews med hele panelet:

Debat: Hvordan bygger vi fremtidens medarbejder til industrien?

Billede
Fremtidens industrimedarbejder
Alle paneldeltagere blev bedt om at sætte ord på den efter deres mening vigtigste kompetence hos fremtidens industrimedarbejder.

ATV havde sammen med professionshøjskolen UCN inviteret til debat om, hvordan vi sikrer industriens adgang til nok kvalificeret arbejdskraft, så danske virksomheder kan gribe de nye teknologiske muligheder og fortsat skabe vækst. Til at drøfte denne udfordring var der samlet et panel bestående af repræsentanter fra hele økosystemet, lige fra uddannelses- og vidensinstitutioner, over en fagforening og ikke mindst en lokal producerende virksomhed.

Panelet havde en række klare budskaber:

  • Evnen til at samarbejde på tværs af fagligheder og domæner er en dansk styrke – f.eks. at smeden kan tale med civilingeniøren – og en vigtig kilde til innovation og nytænkning. Det skal uddannelsessystemet i højere grad understøtte, og vi skal gøre op med at uddanne i siloer.

  • Livslang læring og omstillingsparathed bliver afgørende for fremtidens industrimedarbejder. Derfor er det vigtigt, at samfundet er med til at løfte dette område ved f.eks. at tilbyde bedre uddannelsesveje for faglærte, der gerne vil videreuddannes.

  • Digitale kompetencer er vigtige, men vi kan ikke leve uden det gode gamle håndværk. Der skal være en grundfaglighed, som er på plads.

Paneldeltagere

Jens Christian Hansen Kløve, studieleder for design- og produktionsuddannelserne på Professionshøjskolen UCN; David Bue Pedersen, seniorforsker, Institut for Mekanisk Teknologi, DTU; Birgitte Grum-Schwensen, uddannelsespolitisk chefkonsulent, Teknisk Landsforbund, og Morten Rask, executive director finishing technology, Jensen Danmark. Moderator: Steffen Helledie, lektor, Professionshøjskolen UCN.

 Interview med Birgitte Grum-Schwensen fra Teknisk Landsforbund.

Video URL
Birgitte Grum-Schwensen, uddannelsespolitisk chefkonsulent, Teknisk Landsforbund, forklarer, hvorfor livslang læring bliver afgørende for fremtidens industrimedarbejder.

Interview med Jens Christian Hansen Kløve fra Professionshøjskolen UCN.

Video URL
Jens Christian Hansen Kløve, studieleder på design- og produktionsuddannelserne på Professionshøjskolen UCN, peger på, at det kræver en stor omstilling af det nuværende uddannelsessystem, hvis vi vil styrke tværfaglighed og evnen til at samarbejde.

 

Kontakt-overskrift
Kontakt:
Kontakt
Fuldt navn

Bjarke Wiegand

Stilling
Chefkonsulent
Fuldt navn

Lia Leffland

Stilling
Akademidirektør

Relaterede nyheder og artikler