Titel

Dialogmøde: Produktionsindustrien mangler faglærte med specialviden

Dato

Manglende specialiseret viden hos faglærte udfordrer produktionsvirksomheders teknologiske omstilling. Danske produktionsvirksomheder står over for at omlægge sin produktion i en digital og automatiseret retning. Produktionen bliver derfor mere videnstung, og teknologierne i brug udvikler sig i hast. Det stiller nye krav til de medarbejdere, der udfører og styrer produktion.

Denne udfordring tager ATV op på et dialogmøde om 7. december 2015 kl. 9.00 – 12.00. Mødet afholdes hos ATV, Lundtoftevej 266, 2800 Kgs. Lyngby.

Automatiseret produktion og robotter er blandt andet på vej ind i fabrikshallerne. Før var det nok, at produktionsmedarbejderne skulle kende eksempelvis motorer – i dag er computere indgangen.

Lever ikke op til virksomhedernes behov

For nyligt kom det frem i en undersøgelse foretaget af Rambøll for Dansk Arbejdsgiverforening, at faglærte ikke lever op til erhvervslivets vidensmæssige behov. 59 procent af erhvervsskolerne finder, at kravene til kompetencer fra virksomhederne er steget de sidste fem år. Og kun 40 procent af erhvervsskolerne mener, at de uddanner studerende med et tilstrækkeligt kompetenceniveau.

På mødet vil vi høre et oplæg fra Vestas om, hvordan de oplever udfordringer med kompetencer i produktionen. Desuden vil vi drøfte det konkrete kompetencebehov samt løsninger på ovenstående problemer. Hvordan skaber vi eksempelvis et uddannelsesforløb, der er optimalt med fremstillingsindustrien på sigte?

Der er også andre ting, der kan udfordre produktionsvirksomhedernes omstilling. Nye tal fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd viser, at der i 2020 vil mangle 32.000 faglærte. Rekruttering til de faglærte uddannelser er derfor et vigtigt emne, der vil blive drøftet på dialogmødet.

På mødet vil der være en drøftelse af, hvordan behovet synliggøres over for unge med henblik på, at de motiveres til at tage en erhvervsuddannelse frem for eksempelvis en almen gymnasial uddannelse.

Møderække om uddannelser til produktionserhvervene

Dialogmødet er det tredje i en række, hvor ATV vil afdække, hvorledes karriereveje, kompetenceudvikling og sammenhæng i uddannelsessystemet ser ud på områderne:

  • uddannelse af ph.d.er og ErhvervsPhD’er (afholdt den 12. august 2015),
  • uddannelse af kandidater herunder civilingeniører (afholdt den 23. september 2015),
  • uddannelse af faglærte
  • uddannelse af erhvervsakademikandidater, diplomingeniører og bachelorer
  • videre- og efteruddannelse

Mange danske virksomheder vil i fremtiden mangle ingeniører til at varetage, styre og udvikle fremtidens produktion. ATV’s projekt ”Uddannelser til fremtidens vidensbaserede produktion” har taget denne udfordring op og sammen med Aalborg Universitet, MADE, Engineer the Future, universiteterne samt Grundfos og Lego. ATV sætter i projektet uddannelser inden for teknisk videnskab og naturvidenskab, der skal understøtte fremstillingsindustrien, under lup.

Projektet vil drøfte, beskrive og komme med nye forslag og anbefalinger til, hvordan man kan skabe et mere sammenhængende uddannelsessystem, hvordan uddannelser og virksomheder kan opnå bedre synergi, når produktionserhvervene skal omstille sig til fremtiden, og hvordan man styrker kompetencerne i at mestre brobygning mellem forskellige faglige niveauer.

Kontakt-overskrift
Kontaktperson
Kontakt
Fuldt navn

Maja Lænkholm

Stilling
Specialkonsulent

Relaterede nyheder og artikler