Titel

Præsidentskifte: ATV skal skærpe holdningerne

Dato
Hovedbillede
Billede
ATV præsidenter
Intro

Præsident for ATV, Anders Overgaard Bjarklev, giver faklen videre til Carsten Toft Boesen den 11. maj, når ATV afholder Årsmøde. De mødtes til en snak om ATV’s udvikling og den nye tid, som ATV ser ind i. En tid, hvor ATV skal vise vejen for Danmarks bæredygtige, teknologiske omstilling, og hvor ATV skal skærpe holdningerne.

Ved ATV’s Årsmøde den 11. maj i DGI Byen overlader ATV’s afgående præsident Anders Overgaard Bjarklev, rektor på DTU, roret til Carsten Toft Boesen, CEO i NIRAS. Begge mener de, at ATV står over for en tid, som kalder på løsninger på de samfundsudfordringer, vi hører om dagligt.  ATV skal søge mere indflydelse og være relevant. Det kræver, at ATV tør mene noget – også der, hvor vandene skiller.

Sådan lød budskabet fra Anders Overgaard Bjarklev og Carsten Toft Boesen, der mødtes til en snak om, hvor ATV står i dag, og hvilken fremtid ATV ser ind i.

”ATV har en rimelig synlighed, men vi har ikke så meget indflydelse. For at opnå det er vi nødt til at skære vores holdninger lidt skarpere. Det vil måske give udfordringer på de indre linjer, fordi der i sagens natur vil være medlemmer, som har en anden holdning. Men håndteringen af de dilemmaer, der vil opstå, er også vejen til mere indflydelse,” lyder budskabet fra ATV’s kommende præsident og CEO i NIRAS Carsten Toft Boesen.

”Vi er alle følsomme, når emnerne ligger tæt på vores eget fagområde og virke. Men det er væsentligt, at vi interesserer os for og har holdninger til de samfundsudfordringer, som er relevante lige nu, og at det, vi kommer ud med, kan gøre en forskel,” fortsætter han.

”Jeg er helt enig, Carsten. Vi lever i en verden, hvor debatten nemt kan blive særdeles følelsesbetonet. ATV skal være en modvægt til den tendens og være et akademi, der kvalificerer debatten med fakta. Det afgørende er, at vi løfter de spørgsmål, som er vigtige for vores samfund. ATV kan bl.a. spille en vigtig rolle ved at sørge for, at folk med dyb indsigt i teknologiske områder er bedre repræsenteret i udvalg, der er med til at påvirke politiske beslutningsprocesser,” siger rektor på DTU Anders Overgaard Bjarklev, der har været præsident for ATV de seneste tre år.

Fokus ligger på at løse samfundsudfordringer

Under Anders Overgaard Bjarklevs præsidentperiode er det omfattende Science & Engineering-projekt bragt til vejs ende, mens et nyt, Guide til et resilient Danmark, er sat i søen. Et projekt, som står på skuldrene af et omfattende analysearbejde af det danske Science & Engineering-økosystem og af danske styrkepositioner og svagheder bl.a. i forhold til Danmarks konkurrenceevne. I det nye projekt vil ATV accelerere Danmarks bæredygtige omstilling ved at samle nøgleaktørerne for teknologisk udvikling og omstilling i Danmark i fokuserede missionsorienterede workshops.

”I Science og Engineering-projektet fik vi samlet og præsenteret en masse konkret viden og erfaring, og vi fik etableret en brændende platform. Nu fokuserer vi i det nye projekt på at dyrke og udvikle Danmarks styrkepositioner inden for grønne og bæredygtige teknologier,” kommenterer Carsten Toft Boesen og uddyber, hvordan han ser det kommende projekt udspille sig:

”Vi skal i højere grad arbejde med scenarier, dilemmaer og alternativer, så vi ikke havner i et hjørne, hvor vi kun har én løsning på alle problemerne, men hvor vi i stedet tegner nogle scenarier op. Og vi skal inddrage ekspertise i forhold til, hvordan den teknologiske omstilling virker på mennesker og vælgere. Der har vi brug for hjælp fra andre fagligheder, som ikke har teknik og naturvidenskab som omdrejningspunkt.”

Anders Overgaard Bjarklev:

”Der ligger også en opgave for ATV i at finde ud af, hvordan vi sælger projektet og idéerne ind til politikerne. Ikke når projektet er færdigt, men undervejs, og måske sågar i at få dem til at synes, at det var dem, der fik idéen. Det giver måske ikke os som akademi så stor kredit for det arbejde, vi udfører. Men der må vi ydmygt træde et skridt tilbage og i stedet glæde os over, at vi løfter de ting, der er vigtige for os som samfund.”

Risiko og resiliens

Begge herrer kredser i løbet af samtalen om den risikofølelse, der har sneget sig ind i samfundet.

Carsten Toft Boesen:

”Der er en kraftig tendens til, at når der er opfundet noget nyt, som f.eks. ChatGPT, er man utrolig optaget af risici. Det gælder også i erhvervsorganisationerne. Resultatet er, at man bruger mange menneskelige og økonomiske ressourcer på at håndtere risici. Dybest set ender det med mere bureaukrati. ATV skal som modvægt holde fast i at se muligheder ved ny teknologi og sætte hegnspælene for de muligheder. Nu nævnte du politikerne, Anders. Vores sektor kan også være meget opponent i forhold til politikernes indspark. Det tror jeg, der er en vis træthed omkring. Hvis vi i stedet kan se mulighederne, så har vi også en vej ind til politikerne.

Anders Overgaard Bjarklev:

”Du har meget ret i, at der er stigende fokus på risiko. Nogle af de illusioner, vi havde om globaliseringen, er ved at krakelere. I det frygtsomme scenarie, vi bliver præsenteret for, kan man have en tendens til at se ulemper og farer. Det kan yderligere styrkes af, at der bliver talt meget om kriser. Men jeg må også sige, at teknologi – både historisk og i dag – rummer store udfordringer. Vi har f.eks. set, hvordan de sociale medier kan skævvride en debat og sprede løgne i ellers demokratiske samfund. Vi lever i nyhedsbobler, og det polariserer samfundet. ATV bør være den stemme, der nuancerer den debat.”

ATV har i den seneste præsidentperiode styrket det internationale ben og etableret internationale samarbejder, der kan imødekomme nogle af de risici, en polariseret verden fører med sig. I echo-netværket har ATV sammen med Innovation Centre Denmark etableret en platform, hvor danske, indiske og internationale forskere bidrager til at løse Indiens udfordringer inden for grøn omstilling. Under projektet China Tech hjælper ATV teknologidrevne danske SMV’er med at navigere i forhold til teknologisamarbejde i en relation, der er præget af geopolitiske spændinger.

”Vi har formået at opretholde en god dialog med parter fra nationer, som vi i Danmark har fået et mere problematisk forhold til. Her tænker jeg på initiativet til Kina. Der får vi noget at arbejde med fremadrettet, hvor ATV kan nuancere og hjælpe med den balancegang, det er at forholde sig til andre lande, som der kan være et vanskeligt forhold til,” siger Anders Overgaard Bjarklev.

Projekter og økonomi er vigtig for kontinuiteten

Da Anders Overgaard Bjarklev overtog præsidentposten fra Jukka Pertola havde ATV bygget en stærk økonomi op. Det store Science & Engineering-projekt havde ikke kun betydning for analyserne og de resultater, ATV opnåede i den efterfølgende periode. Det havde også en effekt på ATV’s økonomi, pointerer Carsten Toft Boesen:

”Projekterne skaber finansiering til at gøre noget ud over det frivillige arbejde. Det betyder, at de gode pointer, der bliver sagt ved møderne, ikke ender med at blive talebobler, men bliver bearbejdet, så man starter på et højere niveau, næste gang man mødes. Projekterne bidrager også til at skabe fokus, så det bliver nemmere som medlem og som omverden at svare på, hvad ATV laver. For det tredje er der også en afrapportering til fondene, der betyder, at vi leverer på et forpligtende og højere niveau. Og vi leverer til tiden.”

”Det har du ret i, Carsten. Det er også min oplevelse, at vi er blevet klarere og bedre til at kommunikere ATV’s resultater. Også til det politiske system, som vi så med Science & Engineering-projektet. ATV er ikke en vaklende økonomi, men det modsatte, og det er vigtigt. Der er en bevågenhed om at tilpasse vores aktiviteter, så de hænger sammen med økonomien. Det er vigtigt for kontinuiteten.”

Kontakt-overskrift
Kontaktperson
Kontakt
Fuldt navn

Mette Tolling

Stilling
Kommunikationskonsulent

Relaterede nyheder og artikler