Titel

Behov for en vision for den danske digitale infrastruktur

Dato
Forfatter(e)
Ambassadør Ole Lehrmann Madsen, Alexandra Instituttet og Professor Stephen Alstrup, Datalogisk Institut, KU, CEO og founder af SupWiz, formand og næstformand i ATV's Digitale vismandsråd
Hovedbillede
Billede
Intro

Hvor blomster danske digitale tech-entusiaster op henne i dagens Danmark? Er det i mors og fars kælder, hvor en dreng fra en storby dyrker computerspil og kodning? Eller hvad med hos en pige fra en yderkommune som fx Odsherred? Har hun de samme forudsætninger? Svaret er nej, og en af de vigtigste forudsætninger for, at man bliver grebet af digitale teknologier er, at man har god adgang til internettet. Bredbåndspuljen har endnu engang overlevet finansloven, og med rette: det er en virkelig god investering. Men hvor er visionerne egentlig henne for digitalisering i Danmark? Visioner for at alle har mulighed for at lade sig begejstre af teknologi og at dyrke det. Der er brug for en langsigtet vision for målet med en digital infrastruktur.

Vi vil gerne rose Regeringen og de øvrige partier for at fastholde bredbåndspuljen og tænke digitalisering ind med den nye digitaliseringsfond. Godt bredbånd, digitalisering og en god digital infrastruktur er i mange sammenhænge afgørende for grøn teknologiudvikling og -anvendelse og er og har været rygraden i vores adgang til hverdagen og arbejdet i Corona. Uden internet kan vi ikke realisere nye digitale muligheder.

Bedre internet kan også muliggøre, at forskellige teknologiske løsninger kan bringes i spil, som fx telemedicin, hvor man kan få rådgivning pr. distance eller konsulteres i hjemmet med ikke-livstruende sygdomme. Vil vi gerne brug mere digitale teknologier eller bringe data mere i spil på (alle) sygehuse, ja så er et godt internet afgørende.

En stærk digital infrastruktur er også vigtig for at skabe en god grøn omstilling, og det kræver vel mærke godt internet bredt i Danmark. Digitalisering kan kun ske, hvis vi har og investerer i en god, digital infrastruktur. GeSI anslår eksempelvis, at digitalisering (anvendt i værdiskabende sammenhæng) sparer 10 ton CO2 for hvert ton udledt – udover at danne grundlag for alternativ (gen)anvendelse af resurser.

Internettet er desuden en vigtig faktor for, at børn og unge (bl.a.) kan deltage i et digitalt samfund. Udviklingen er blevet bedre gennem årene, og op mod 80 % har godt internet.

Alle børn og unge skal kunne deltage i et digitaliseret samfund og indgå i et skiftende og komplekst arbejdsmarked og skabe sig en spændende og rig tilværelse i en verden, der i stigende grad påvirkes af digitale teknologier. Godt internet er en nødvendighed for, at børn kan navigere i et stadigt mere digitaliseret dansk samfund.

Konsekvensen ved ulighed i adgang til internet er social ulighed i form af, at nogle har de adgang til materiale og kan agere i flere sammenhænge, der i stigende grad er digitalt fødte. Og så er der dem, der ikke kan. Og på længere sigt nogle, der kan fungere på et arbejdsmarked, og nogle der ikke kan.

Der er heldigvis også sat flere penge af på Finansloven til en digitaliseringsfond, og det er glædeligt at se, at digitaliseringens potentiale spilles tydeligere med politiske toner. Her nævnes effektiv, offentlig sektor, klimaområdet og danske virksomheders konkurrenceevne. Det er rigtig gode punkter. Men det kræver et godt internet.

Vi vil vove at påstå, at vi har god fysisk infrastruktur i Danmark, fordi vi gerne vil kunne transportere os selv på tværs af Danmark – det skal være hurtigst muligt, sikkert og på gode veje. Vi vil gerne have vand, elektricitet, osv. Og det koster selvfølgelig. Og det investeres der også i. Fx er der blevet afsat 112 mia. til nye veje for at sætte rejsetiden med få minutter. Men godt internet er lige så meget et livsvilkår for at leve i et digitalt samfund. For at drive virksomhed i en digital verden. For at være en konkurrencedygtig virksomhed i en digital verden – men i et lille land.

Hvis visionen om grøn omstilling skal lykkes, skal der færre biler på vejene. En vej til det er at klare mere over nettet, altså digitalt. I denne forbindelse virker det ude af balance, at man bruger hundredvis af milliarder på nye veje (til hvad?), men blot hundredvis af millioner på at forbedre nettet. Vejudvidelser argumenteres der med for at reducere timelange rejsetider med få minutter, mens man i dag til tider helt må opgive at bruge nettet til lægebesøg eller hjemmearbejde rundt om i landet.

Vi anbefaler, at der udarbejdes en vision for dansk, digital infrastruktur, som overvejer, hvad behovet egentlig er, og som i sidste ende hænger sammen med, hvad vi vil bruge digitale teknologier til. Vi bør sikre, at Danmark fortsat er godt med på det digitale område globalt set, og hvis vi vil, kan digitalisering skabe endnu sammenhængskraft og konkurrencekraft i Danmark, men det kræver en stærk digital infrastruktur.

Kontakt-overskrift
Kontaktperson
Kontakt
Fuldt navn

Maja Lænkholm

Stilling
Specialkonsulent

Relaterede nyheder og artikler