Titel

Industriens vandforbrug og produktivitet

Dato
Hovedbillede
Billede
vand

Indikatorens formål er at belyse udviklingen i industriens forbrug af vand og vandproduktivitet. Der bruges store mængder vand i industrielle processer, og der er derfor et stort potentiale i både at reducere og genbruge vand i industrien.

Indikatoren bygger på vandregnskabet, som er en del af Danmarks Statistiks grønne nationalregnskab og opgøres i 1000 m3.

Nøgletal for industrien
  • Industriens absolutte vandforbrug i 2012 og 2021 er henholdsvis 57,8 mio. m3 og 56,6 mio. m3
  • Industriens absolutte vandforbrug er faldet med 2 pct. i perioden 2012-2021
  • Industriens vandproduktivitet er forbedret med 36 pct. i perioden 2012-2021

Vandforbrug og produktivitet i industrien

Industriens totale forbrug af vand er faldet med 2 pct. i perioden 2012-2021. Vandforbruget fluktuerer meget i løbet af perioden og slutter på dets laveste niveau siden 2013. Udviklingen i vandproduktiviteten* viser, at industrien har effektiviseret sit vandforbrug i perioden 2012-2021 med 36 pct. Der har i løbet af perioden været både absolutte og relative afkoblinger mellem vandforbruget og bruttoværditilvæksten. Fra 2012-2013, 2016-2017 og 2020-2021 falder vandforbruget mens bruttoværditilvæksten stiger.

Embed kode

*Vandproduktiviteten udregnes ved: Bruttoværditilvækst (BVT) / totalt forbrug af vand. Vandproduktiviteten udtrykker, hvor meget der produceres ift. brugen af vand.  


Vandforbrug og -produktivitet i brancherne

Føde-, drikke og tobaksvareindustrien er den branche, der har det absolut højeste forbrug af vand på 31,4 mio. m3 (55 pct. af hele industriens vandforbrug i 2021). Dette er 433% højere end vandforbruget i plast-, glas og betonindustrien, som er den branche med det næsthøjeste forbrug. De største stigninger i vandbruget fra 2012 til 2021 findes hos medicinalindustrien og fremst. af elektrisk udstyr, hvor vandforbruget stiger med henholdsvis 27 pct. og 20 pct. Der er til gengæld store fald i vandforbrug i metalindustrien og elektronikindustrien på henholdsvis 49 pct. og 35. pct.

 

Embed kode

Udviklingen i vandforbruget varierer meget inden for brancherne. I metalindustrien og elektronikindustrien stiger vandproduktiviteten med henholdsvis 122 pct. og 90 pct. i perioden 2012-2021. Den eneste branche med et fald i vandproduktiviteten i perioden er transportmiddelindustrien, hvor der opleves et fald på 5 pct. Her er det vigtigt at pointere, at der for mange branche har været et stort fald i forbruget fra 2020-2021, hvilket betyder billedet ser meget anderledes ud, hvis man ser på perioden 2012-2020.

Embed kode

Indsatsområder

Vandforbruget hos brancherne føde-, drikke- og tobaksindustrien, kemisk industri, medicinalindustrien og  plast-, glas og betonindustrien udgør til sammen 85 pct. af industriens samlede vandforbrug. Af den årsag alene opfattes de som de primære indsatsområder.

Føde-, drikke- og tobaksvareindustrien og plast-, glas og betonindustrien ligger næsten i bunden, når det kommer til udviklingen i vandproduktivitet, hvorfor de tillægges et stort potentiale for optimering af deres processer i henhold til vandforbrug. De to andre brancher har allerede forbedret deres vandproduktivitet markant i perioden og har derfor ikke et lige så stort potentiale.

De resterende brancher har ikke stor betydning for industriens samlede vandforbrug, og opfattes derfor ikke som indsatsområder.


Indikatorbeskrivelse

Indikatoren tager udgangspunkt i vandregnskabet, som er en del af Danmarks Statistiks grønne nationalregnskab. Regnskabet opgør, gennem sammenstilling og afstemning af en lang række kilder, alle strømme af vand ind i økonomien (udvinding og distribution af vand), mellem brancherne i økonomien. Vand- og spildevandsmængder opgøres i 1000 m3.

Vandproduktiviteten udregnes ved: Bruttoværditilvækst (BVT) / totalt forbrug af vand. Vandproduktiviteten udtrykker, hvor meget der produceres ift. brugen af vand.

 

Kontakt-overskrift
Kontaktperson

Relaterede nyheder og artikler