Titel

Industriens udledning og produktivitet

Dato
Hovedbillede
Billede
CO2

Formålet med indikatoren er at belyse udviklingen i industriens udledning af drivhusgasser (CO2 -ækvivalenter) og CO2-produktivitet. Industriens klimapåvirkning har et stort fokus og er et vigtigt indsatsområde, hvis vi skal lykkes med regeringens 70 pct. reduktionsmålsætning i 2030. 

Drivhusgasser dækker over kuldioxid, lattergas, metangas samt fluorerede gasser og opgøres i tons.

Nøgletal for industrien
  • Industriens absolutte CO2-udledning var i 2012 og 2021 henholdsvis 5,7 mio. ton og 5,8 mio. ton
  • Industriens absolutte CO2-udledning er steget med 3 pct.  i perioden 2012-2021.
  • Industriens CO2-produktivitet er forbedret med 30 pct. i perioden 2012-2021.

Industriens udledning af CO2

Industriens udledning af drivhusgasser har været skiftevis aftagende og stigende i perioden 2012-2021, men ender med en stigning på 3 pct. over hele perioden. CO2 -produktiviteten* er steget med 30 pct. i perioden 2012-2021, hvilket betyder industrien har brugt 30 pct. mindre udledning til at skabe samme værdi i 2021 som i 2012.

I perioderne 2012-2013 og 2017-2019 er bruttoværditilvæksten steget samtidigt med udledning er faldet, hvilket vil sige industrien i disse perioder har haft en absolut afkobling af drivhusgasser.

Embed kode

*CO2 -produktiviteten udregnes ved: Bruttoværditilvækst (BVT) / total udledning af CO2 . CO2-produktiviteten udtrykker, hvor meget der produceres ift. udledningen af CO2.


CO2-udledning og -produktivitet i brancherne

I alle brancher pånær plast-, glas- og betonindustrien sker der et fald i udledningen af CO2 fra 2012 til 2020. Plast-, glas- og betonindustrien står i 2020 for 54 pct. af den samlede CO2-udledning i industrien og udledningen fra denne branche er steget med 25 pct. i perioden. Føde-, drikke- og tobaksvareindustrien står for 15,5 pct. af den samlede CO2-udledning.

De største reduktioner i CO2-udledninger er sket i elektronikindustrien, træ- og papirindustrien og medicinalindustrien, hvor udledningen falder med henholdsvis 49 pct., 48 pct. og 40 pct.

Embed kode

Udviklingen i CO2-produktiviteten i perioden 2012-2020 varierer meget brancherne imellem. De største stigninger findes hos medicinalindustrien og elektronikindustrien med henholdsvis 195 pct. og 120 pct. Plast-, glas- og betonindustrien har som den eneste branche set et fald i CO2-produktivitet.

Vurderingen af udviklingen i forskellige industrier tåler ikke en unuanceret sammenligning. Nogle industrier vil have gode strukturelle muligheder for elektrificering, mens andre har udflyttet aktivitet eller har haft en særlig gunstig markedsudvikling.

Embed kode

Indsatsområder

Potentialet i plast-, glas- og betonindustrien er stort, idet CO2-produktiviteten er faldet med 4 pct. siden 2012. Samtidig ville en øget CO2-produktivitet have en stor effekt, da branchen udgør en stor del (51 pct.) af industriens samlede udledninger. 

Føde-, drikke- og tobaksvareindustri er den andenstørste bidrager til industriens CO2-udledning (15,5 pct.) og branchens CO2-produktivitet er steget med 40 pct. siden 2012. Kombinationen af den høje andel af samlede udledninger fra industrien, samt branchens relativt lave produktivitetsstigning i perioden, gør at føde-, drikke- og tobaksvareindustrien også er et stort indsatsområde. De resterende brancher udgør 5 pct. eller mindre af industriens absolutte CO2-udledning og har derfor ikke stor betydning.

Indikatorbeskrivelse

Indikatoren tager udgangspunkt i emissionsregnskabet , som er en del af Danmarks Statistiks grønne nationalregnskab. Drivhusgasser dækker over kuldioxid, lattergas, metangas samt fluorerede gasser og opgøres i tons. Kuldioxid (CO2 ) udgør langt størstedelen af industriens udledning af drivhusgasser (ca. 97 pct. i 2018).

I denne analyse er det kun industriens direkte udledninger fra egen produktion, fx brændsler, som er medtaget. Det er derfor vigtigt at understrege, at der er andre vigtige fokusområder, som også bør adresseres i denne sammenhæng, fx indirekte udledninger fra produktion af købt el og fjernvarme, transport osv.

CO2-produktiviteten udregnes ved: Bruttoværditilvækst (BVT) / total udledning af CO2 . CO2 -produktiviteten udtrykker, hvor meget der produceres ift. udledningen af CO2.

 

Kontakt-overskrift
Kontaktperson

Relaterede nyheder og artikler