Titel

Resume: Guide til et resilient Danmark

Intro

Akademiet for de Tekniske Videnskaber, ATV, vil i et ambitiøst, femårigt projekt, der følger op på resultaterne fra ATV’s Science & Engineering-projekt, øge Danmarks omstillingsparathed, robusthed og konkurrenceevne ift. de globale transformationstrends, der på én gang udfordrer og skaber muligheder for Danmarks økonomi.

Krigen i Ukraine og coronakrisen er aktuelle påmindelser om behovet for at skabe et resilient Danmark med en robust, teknologisk infrastruktur og et stærkt Science & Engineering-økosystem, der gør os agile, konkurrencedygtige og mindre sårbare over for udefrakommende trusler.

Der er behov for at accelerere Danmarks grønne omstilling. Der er behov for at sikre, at samfundet kan fungere trods af sundheds- og energikriser, trusler om cyberangreb mv. Og der er behov for, at vi kan bidrage - og konkurrere på løsninger - til verdens økonomiske, sociale og miljømæssige bæredygtighed.

I projektet: ”Guide til et resilient Danmark” vil ATV engagere, mobilisere og optimere Danmarks Science & Engineering (S&E)-økosystem i at forfølge disse behov. S&E-økosystemet er det system af virksomheder, forsknings- og uddannelsesinstitutioner, rådgivere, investorer, offentlige myndigheder m.m., der driver Danmarks teknologiske udvikling, infrastruktur og konkurrenceevne.

Fokus på tre teknologiske transformationstrends

Projektet fokuserer på tre teknologiske transformationstrends, som er afgørende for verdens bæredygtighed: Omstillingen til fornybare, biobaserede og digitale teknologier.

De tre trends er blevet drøftet og udvalgt af en kreds af akademiets medlemmer. Dertil har ATV været i dialog med en række fonde, universiteter og offentlige myndigheder, der tilslutter sig projektets fokus.

ATV vurderer, at de nationer, der er bedst til at afkode og omstille sig til disse trends, ikke alene vil styrke deres egen resiliens, men også stå stærkest i den globale konkurrence.

Det er projektets ambition at gøre Danmark til et foregangsland for verdens digitale, biobaserede og fossilfrie omstilling ved at bringe nøgleaktørerne i Danmarks S&E-økosystem sammen om at undersøge og omstille sig de teknologiske transformationstrends. I sidste ende er ambitionen, at Danmark skal være en af verdens fem førende Science & Engineering-regioner.

Opgør med silotænkning og forældede forretningsmodeller

Omstillingen til et digitalt understøttet, biobaseret og fossilfrit samfund kræver helt nye måder at samarbejde på, på tværs af sektorer, brancher, faggrænser, leverandørkæder m.m.

Der er behov for at bryde med silotænkningen, udvikle nye forretningsmodeller, skabe nye partnerskaber, prioritere og fokusere på uddannelse, forskning, innovations- og erhvervsfremme, tænke i cirkulær økonomi samt for at opdatere regulering og lovgivning, så den understøtter omstillingen.

I projektet vil ATV engagere nøgleaktørerne i Danmarks S&E-økosystem i at udvikle en strategi/guide for, hvordan økosystemet bedst omstiller sig til de beskrevne teknologiske transformationstrends og dermed bidrager til Danmarks bæredygtighed og resiliens.

I tillæg til at skabe ny indsigt, vil projektet bygge oven på den seneste, eksisterende viden. Herunder koordinere med relevante spydspidsinitiativer som de nye danske pionercentre, universiteternes fokus på missionsdreven forskning og uddannelse samt de i 2022 igangsatte innomissioner.

I projektet bliver aktørerne bragt sammen i fokuserede workshops, analysearbejde, studieture m.m. med fokus på at optimere S&E-økosystemet samt etablere konkrete samarbejder og partnerskaber, som bidrager til Danmarks omstilling til et resilient, digitalt, biobaseret og fossilfrit samfund.

Missionsdrevet tilgang

Projektets missionsdrevne fokus tilstræber at spille optimalt ind i universiteternes ditto, således at projektet bidrager til at inspirere universiteternes eget arbejde og samtidig stimulere og optimere samspillet mellem universiteterne og de andre aktører i videnøkosystemet inden for denne agenda.

Dette tilstræbes bl.a. gennem Mission Labs og Transformation Labs, hvor Science & Engineering-økosystemets aktører på tværs af sektorer, fagområder og -miljøer involveres i formuleringen af de missioner, der kan indgå i Danmarks omstilling til et fossilfrit, biobaseret og datadrevet samfund.

ATV’s velstandsmotor som stærkt fundament

Projektet bygger desuden videre på ATV’s netop afsluttede Science & Engineering-projekt, der har haft et samlet budget på 30 mio. kr. over fem år med støtte fra fem fonde og syv universiteter.

Projektet har defineret og kortlagt Danmarks S&E-økosystem og påvist, at det er en drivende motor for dansk økonomi og velstand. Det har imidlertid også påvist, at Danmark taber terræn i en til-

tagende, global konkurrence om udvikling og implementering af fremtidens teknologiske løsninger. Det har været et ”wakeupcall” for Danmarks forsknings-, innovations- og erhvervsfremmesystemer og, ifølge ekstern evaluator, ”været med til at definere ambitionerne og målene for det teknisk-videnskabelige område i Danmark”.

Guide til et resilient Danmark er støttet af landets otte universiteter og fem fonde.

Billede
guide sponsorer
Kontakt
Fuldt navn

Bjarke Wiegand

Stilling
Chefkonsulent
Fuldt navn

Anna Høybye

Stilling
Chefkonsulent
Cover
Billede
Resilient danmark
Dato
Download