Titel

Mindeord for Jens Rostrup-Nielsen

Octo Slug
Nyhed
Dato
Intro

Akademiet for de Tekniske Videnskaber har desværre mistet et meget centralt medlem af og tidligere præsident for ATV.

Jens Rostrup-Nielsen er død den 3. december 2022. Han var ATV’s præsident fra 1995 til 1999. Jens var præsident i en periode af akademiets historie, der i høj grad lagde fundamentet til det ATV, vi har i dag. Man styrkede ATV’s arbejde med at være en væsentlig forskningspolitisk aktør.

Jens stod i mange år i spidsen for forskningen hos Haldor Topsøe A/S, en virksomhed, der både historisk og i dag er en videnstærk virksomhed med meget tætte bånd til forskningen. Han var gennem det meste af sit liv en aktiv forkæmper for forskningen.

Der var frileg i havestuen

I ATV’s historiebog: ”Visioner, viden og værdiskabelse”, maj 2012 har historiker Henrik Knudsen beskrevet Jens Rostrup-Nielsens præsidenttid således:

Jens Rostrup-Nielsen var forskningsdirektør og medlem af ledelsesgruppen hos Haldor Topsøe, men havde siden 1980’erne været en central skikkelse i forskningspolitikken som debattør og praktiker qua sit formandskab for Planlægningsrådet for Forskningen og Forskningspolitisk Råd. Rostrup-Nielsen var også engageret i forskningspolitik på europæisk plan. ATV fik igen en præsident med en stærk personlig dagsorden, og organisationen begyndte at orientere sig stærkere i politisk retning – en udvikling, som blev fortsat for fuld skrue efter 1999”.

I sin erindringsbog fra 2001 satte Jens Rostrup-Nielsen selv ord på de helt særlige rammer, han fandt i ATV:

”Havestuen i Scavenius’ gamle villa (ATV’s domicil 1970-2016 - red.) var speciel – lyset falder ind fra tre sider, og rummet har både stil og hygge….Her blev en mangfoldighed af problemer kastet ud i en fordomsfri debat, hvor ingen var bundet af sit bagland. Der var ”frileg” i havestuen. Vi var ikke nødvendigvis enige, men gav hinanden kvalificeret modspil, og de fleste forlod havestuen med en følelse af at være blevet klogere”.

Jens Rostrup-Nielsens meritter er mange. Har var engageret i de reformer af universiteterne, der bl.a. førte til de nye universitetslove (1992 og 2003), han bidrog til skabelsen af Grundforskningsfonden, ligesom han var blandt fortalerne for loven om patenter på universiteterne. Internationalt var han yderst aktiv i flere EU-komiteer, og han var stiftende medlem, da det Europæiske Forskningsråd, ERC blev oprettet i 2005.

Jens Rostrup-Nielsen var aktiv til det sidste – bl.a. som affilieret professor på KTH i Stockholm. Jens var ligeledes aktiv i ATV til det sidste, hvor han ofte deltog i vores større møder - altid med udsyn, skarphed og viden.