Hovedbillede
Billede
Kandidatreform
Undertekst til billede/video

Foto: Ramiro Pianarosa

Titel

Det er en ommer

Octo Slug
Nyhed
Dato
Intro

Det er en ommer. Rammerne for de erhvervsrettede kandidatuddannelser er for rigide. Reformen fra 2023 indebærer, at 20pct af de studerende skal tage en fleksibel erhvervskandidatuddannelse, hvor de arbejder og uddanner sig parallelt.

De nye kandidatuddannelser skal indfases af tre omgange. Ambitionen er, at 10 pct. af de studerende skal optages på en kandidatuddannelse på 1¼ studieår, og 10 pct. skal optages på en fleksibel erhvervskandidatuddannelse i 2028. Desuden skal yderligere 5 pct. optages på en fleksibel erhvervskandidatuddannelse i henholdsvis 2030 og 2032. 

Forslaget om erhvervsrettede kandidatuddannelser lyder principielt attraktivt. Men det nedsatte Kandidatudvalg har netop udgivet delrapport, og ATV læser med bekymring, at universiteterne og de studerende, som har siddet med i Kandidatudvalget, ikke mener, at det er muligt at finde en forsvarlig og attraktiv uddannelsesmodel for de erhvervsrettede kandidatuddannelser, fordi de skal give samme arbejdsudbud som en 1-årig kandidatuddannelse. Enten vil de studerende skulle arbejde op mod 60 timer om ugen, og så vil de formentlig ikke vælge den type uddannelse. Eller universiteterne vil skulle udstede uddannelsesbeviser for de studerendes lønarbejde uanset faglig relevans. Det lyder ikke optimalt.

Resultatet af, at for få vælger erhvervskandidatuddannelserne, vil være, at flere skal være 1-årige kandidater jf. den aftalte reform. Det vil være yderst beklageligt med flere korte uddannelser. Det vil betyde mindre viden, og Danmark vil blive fattigere, lyder advarslerne. Kandidatudvalget har forgæves forsøgt at finde en forsvarlig model for de erhvervsrettede kandidater inden for reformens rammer. 

Som drøftet på høringen fredag den 21. juni mener ATV også, at forligskredsen bag reformen bør sætte sig sammen igen og revurdere rammerne, så intentionerne i den politiske aftale kan realiseres. Erhvervskandidatordningen bør gøres mere fleksibel, både hvad angår kravene til de studerendes samlede arbejdstid, og hvad angår fordelingen af studieindsats og erhvervsarbejde hen over kandidatforløbet. 

Desuden bør det gøres mere enkelt for både studerende, universiteter og virksomheder at forstå de mange forskellige uddannelsesvarianter, og der bør være ekstra opmærksomhed på studiemiljø og trivsel, når de studerende skifter mellem universitet og virksomhed og ikke på samme måde kan 'bonde' med andre studerende. Sidst men ikke mindst mangler vi en tidsplan for den politiske høring, og det haster, hvis bacheloruddannelserne skal være ændret til optag næste sommer.

Kontakt
Fuldt navn

Dorthe Brander Pedersen

Stilling
Chefkonsulent