Hovedbillede
Billede
Samarbejde
Titel

Diversitetsløftet - tilmeld din virksomhed

Octo Slug
Nyhed
Dato
Intro

Et EU direktiv pålægger virksomheder at arbejde med diversitet og inklusion. DI's Diversitetsløfte gør det let at komme i gang. Tilmeld din virksomhed og få værktøjer og netværk.

Selvom der allerede er fokus på at øge diversitet og ligestilling i mange danske virksomheder, brancheforeninger og fagforeninger, er det for mange virksomheder svært at komme rigtigt i gang med arbejdet. Diversitetsløftet fra Dansk Industri er en gratis portal og værktøjskasse med konkrete forslag og handlingsplaner, der kan hjælpe virksomheder, private som offentlige med at gøre noget ved problemet. 

Aktuelt er 980 CVR numre og mere end 300.000 medarbejdere tilsluttet løftet. Tilmeld din egen virksomhed HER.

Krav fra EU i 2026

Der er et presserende behov for at handle særligt for børsnoterede virksomheder med flere end 250 ansatte. EU Direktivet 'Directive on Gender Balance (2022/2381)' sigter mod at fremme kønsdiversitet blandt bestyrelsesmedlemmer i børsnoterede selskaber i hele EU. Ifølge den nye lovgivning skal det underrepræsenterede køn udgøre mindst 40 % af de menige bestyrelsesposter eller mindst 33% af alle ledelsesposter i børsnoterede selskaber senest ved udgangen af 2026. Direktivet skal være implementeret i Danmark senest ved udgangen af i år og træde i kraft i 2026 - to år efter implementering.

Ifølge analyser fra DI er danske virksomheder og deres bestyrelser bagud på kønsdiversitet. I 2023 udgjorde kvinder godt 17 pct. af bestyrelsesmedlemmerne i danske virksomheder. De 11 pct. havde lederposter. Flere end halvdelen af virksomhederne (51%) havde ingen kvinder i bestyrelsen. Blandt virksomhedernes egne ledere var der i 2022 kun ca. 23% kvinder. 

Også på STEM-uddannelserne står lige kønsfordeling i stampe selvom flere og flere kvinder optages på universitetet. Det samme kan siges om STEM-arbejdspladserne, hvor tendensen viser, at jo højere op i ledelseslagene, desto færre kvinder. Det er et problem, ikke kun for kvinderne, men også for innovations- og konkurrenceevnen på det danske arbejdsmarked. 

Arbejdsgruppe i ATV for Diversitet, lighed og inklusion

Forskning viser, at virksomheder, der prioriterer kønsdiversitet i deres bestyrelse, både opnår bedre beslutninger og en markant stigning i værdiskabelsen. Der er derfor gode grunde til, at flere kvinder får ledende poster og plads i bestyrelser både i det private erhvervsliv såvel som på universiteterne.

Det er dog ikke nok bare at vælge flere kvinder til bestyrelser og ansætte flere i ledende stillinger. De skal også trives i rollen. ATV har etableret en arbejdsgruppe for Diversitet, lighed og inklusion, der har som formål at skubbe til en kulturændring på STEM arbejdspladser, så alle tør være sig selv og bidrage med viden og kompetencer uanset køn, etnicitet, alder eller neurodiversitet. Kulturændringen skal skabe lige muligheder for karriere, løn og spændende opgaver mv. 

Artiklen er skrevet af praktikant i ATV, Uddannelsesantropolog Anna Boswell Bille.