Hovedbillede
Billede
Vejskilt med teksten "Talent development"
Overskrift

Nye digitale teknologier og deres potentiale

Intro

Vi arbejder for, at den nuværende forsknings- og udviklingsindsats bliver national og rent faktisk lever op til det potentiale, som Danmark har på området for nye, digitale teknologier. ATV’s digitale vismænd arbejder med flere forskellige ting.

I september 2017 udgav ATV’s Digitale vismænd 10 anbefalinger til at styrke Danmark som digital vækstregion. Anbefalingen indeholder konkrete forslag om styrket digital innovation og forskning, styrkede digitale kompetencer, rekruttering af it-specialister samt bedre digital infrastruktur.

I efteråret 2017 kortlagde ATV’s Digitale vismænd rigets tilstand inden for datalogi med fokus på betydning for industrien samt kortlagde fakta om efterspørgsel, uddannelse og forskning på ATV’s Teknologidag. Fakta viste, at efterspørgslen og forsknings- og uddannelsesindsatsen ikke matcher.

Sideløbende er der vist gode politiske initiativer, som en ny digitaliseringslov, nedsættelse af Disruptionrådet, flere forsknings-, innovations- og erhvervsrettede aktiviteter og et løft til nye teknologier i forbindelse med uddeling af forskningsreserven i efteråret 2018. Regeringen præsenterede eksempelvis ultimo januar 2018 sin digitale vækststrategi, som i februar 2018 blev fulgt op med en politisk aftale mellem regeringen og en række af Folketingets partier.

Aftalen indeholder mange gode takter, f.eks. blev en national digital hub sat i gang i efteråret 2018 samt et program for øget forskning i kunstig intelligens (AI), Big Data og Internet of Things  m.fl. Men på ressourcesiden er mange af de anførte beløb ”genbrug” af tidligere afsatte bevillinger, og reelt er der kun afsat 19 kr. pr. år pr. person i Danmark i fire år. Som det fremgår af figur 2, er der et gigantisk efterslæb med investering i digitalisering i Danmark.  De 19 kr. om året per dansker lukker på ingen måde dette hul. De nye midler til IT-forskning og innovation er utilstrækkelige og retter slet ikke op på det betydelige efterslæb i den offentlige forskning i datalogi og software.

ATV’s Digitale Vismænd er dog positive over for, at regeringen sætter initiativer i værk for at styrke digitalisering og forsknings- og erhvervsrettede initiativer herom.

Den digitale hub i kombination med et nationalt center for forskning i digitale teknologier er et vigtigt skridt på vejen til en styrket adgang til viden og eksperter samt markedsføring af Danmarks digitale vækstmiljø.

Men efter ATV’s opfattelse skal det mere til. ATV har for nylig foretaget en solid analyse af Danmark som Science og Engineering region, som kortlægger danske udfordringer og muligheder for at blive netop dette. Rapporten kortlægger bl.a. styrker, svagheder, muligheder og udfordringer i økosystemet for Science og Engineering, og i denne sammenhæng er det relevant at fremhæve følgende:

  • En stor svaghed i økosystemet er, at der ikke investeres nok i teknisk forskning og uddannelse. Det gælder i høj grad også IT, herunder datalogi/computer science.
  • S&E-virksomheder vurderer, at ingeniører og medarbejdere med en naturvidenskabelig, teknisk eller IT-faglig baggrund er vigtigst for deres udvikling, men det er også den type medarbejdere, som virksomhederne har sværest ved at rekruttere.
  • Udenlandsk arbejdskraft er helt afgørende for at kompensere for mangel på højtkvalificerede talenter i Danmark og for at øge danske virksomheders internationale konkurrencekraft. Her støder mange S&E-virksomheder på barrierer i forhold til at tiltrække og fastholde globale talenter.

 

Projekt-reference
Hovedbillede
Billede
Teknikhånd og menneskehånd - som Michelangelos billede
Kontakt
Fuldt navn

Maja Lænkholm

Stilling
Specialkonsulent