Titel

Vi står foran et teknologivalg

Dato
Hovedbillede
Billede
Intro

Klimapolitik, sikkerhedspolitik, velfærdspolitik og forsyningspolitik. Det har været store emner, som politikere, presse og borgere har diskuteret op til folketingsvalget 2022. Midt i orkanens øje finder vi teknologipolitikken. Ingen snakker om den, men det er i virkeligheden det, en kommende ny regering skal sætte sig i spidsen for.

”Teknologi er jo uendeligt mere interessant end Søren Papes ægtemand,” siger præsident for ATV og rektor for DTU Anders Bjarklev. ”For mig diskuteres der om så mange ligegyldigheder. I stedet for at tale om det, der kommer til at få afgørende betydning for vores liv, jordklode og sikkerhed.”

Én af de første dage i valgkampen udkom en dyster rapport bestilt af regeringen. Med trussel om jerntæppe, hybridkrig og stormagtskonkurrence står det klart, at Danmark skal ruste sig mod en mere usikker verden.

”Jeg mener, at vi lever i en verden, hvor der er rigeligt at bekymre sig om. Men uanset, om vi taler om sikkerhedspolitik, energiforsyning, klimaaftryk eller en presset sundhedssektor m.m., er det ved hjælp af teknologi, at vi kan finde løsninger. Endda løsninger, der også skaber værdifulde arbejdspladser. Det er teknologiudviklingen, der giver et håb om, at vores børnebørn kan få et lige så godt liv, som vi har haft.

 

Video URL

 

En lede ved eliten

Men viden og teknologi har fyldt foruroligende lidt i den aktuelle valgkamp. Hvis teknologi skal redde os ud af klima-, energi-, sikkerheds- og sundhedskriserne, kræver det, at vi griber muligheden og sikrer prioritering og langsigtede investeringer. Vi har, ifølge Anders Bjarklev, været vant til at kunne tage varer ned fra hylderne, når behovet meldte sig. Men det kan vi ikke denne gang.

”Der er i det her land en blindhed for teknologiens betydning. Vi er omgivet af teknologiske løsninger. Vi får varmt vand ud af hanen, vores vinduer er isolerede, mens IT og internettet for mange er deres vigtigste arbejdsredskab. Hvorfor har vi ikke politisk opmærksomhed på vores investeringer i udvikling og anvendelse af teknologi?” spørger Anders Bjarklev og giver selv svaret:

”I sport må vi gerne være dygtige, men når det kommer til videnskab, er der en lede ved eliten. Vi må helst ikke både være dygtige og samtidig få midler til forskningen. Vi skal helst sidde i en kælder med en pose pulverkaffe. Men sandheden er, at det er videnskaben, som skal redde Danmark igennem den aktuelle krise og samtidig lægge vejen for en bæredygtig fremtid. Det er på tide, videnskaben får særbehandling.”

Anders Bjarklev fortsætter: ”Dengang vindteknologi voksede sig stor i Danmark, var der én afgørende faktor, der adskilte sig fra situationen i dag. Danmark var foran. Og verden var ikke så tæt forbundet. I dag befinder Danmark sig i et globalt marked og i en militær konkurrence om teknologi og innovation, som et kapitel i den nye sikkerhedspolitiske rapport hedder. Denne gang er vi ikke foran andre lande. Vi er faktisk bagud.”

”Jeg har sagt det før, og jeg siger det gerne igen. Vi har behov for en teknologiminister. Én, der kan styrke uddannelsesområdet, klimapolitikken, sikkerhedspolitikken, energipolitikken. En teknologiminister, der kan sørge for, at teknologi kommer helt op på dagsordenen, når vi taler sundhedspolitik. De løsninger, der skal hjælpe os med at håndtere så forskellige udfordringer som en aldrende befolkning, elforsyning til overkommelige priser, vores sikkerhed og jordklodens klima og miljøproblemer, kommer fra teknologien,” siger Anders Bjarklev. Lige nu skal Danmark stemme - og den kommende tid vil byde på regeringsdannelse. Anders Bjarklev tror ikke, at han er den eneste, der ønsker en debat, der tør tage de svære problemstillinger op. Løsninger, der vil koste, der kræver prioriteringer, og som satser på udviklingen af kloge ideer og kloge mennesker.

”Lad os bruge de sidste dage af valgkampen til at tale om noget seriøst. Der er en del mennesker, der gerne vil høre, hvordan strømmen i kontakten bliver billigere. Ikke bare med engangstilskud, men med varige løsninger,” afslutter Anders Bjarklev.

 

Kontakt-overskrift
Kontaktperson
Kontakt
Fuldt navn

Mette Tolling

Stilling
Kommunikationskonsulent