Indsigt i branchernes bæredygtighed: Føde-, drikke- & tobaksvareindustrien
Andel af industriens samlede forbrug
Føde-, drikke- og tobaksvareindustriens har fortsat mange aktiviteter i Danmark og udgør derfor en relativ stor del af industriens samlede forbrug og udledning, f.eks. 55 pct. af vandforbruget.
Udvikling i forbrug
Branchen har reduceret både dens totale udledninger af CO2 og affaldsproduktion. På de øvrige indikatorer har der kun været en mindre stigning.
Udvikling i produktivitet
Produktiviteten* følger udviklingen i det totale forbrug og er forbedret på særlig affalds- og CO2 -området.
*Produktiviteten er forholdet mellem industriens bruttoværditilvækst* (BVT) og det totale forbrug/udledning.
Indsatsområder
Ressourcer: Ressourceproduktiviteten har været svagt stigende i perioden 2012-2019. Da branchen står for en stor del af det samlede ressourceforbrug i industrien (24 pct. i 2019), bør der igangsættes initiativer, som kan øge branchens produktivitet.
Vand: Branchen rummer stadig et temmelig stort potentiale, idet vandproduktiviteten blot er steget med 15 pct. siden 2012, som primært skyldes branchens stigning i BVT på 10 pct. Samtidig ville en øget vandproduktivitet have en stor effekt, da branchen udgør en stor del (55 pct.) af industriens samlede vandforbrug.
Energi: Der er en stor spredning i branchen, hvorfor potentialet for at øge produktiviteten hos en række virksomheder er stort. Samtidig har branchen et højt energiforbrug (25 pct. af industriens samlede forbrug), hvilket giver forbedringer en stor betydning.