Titel

Høreteknologiske muligheder

Notat er udarbejdet på baggrund af et seminar den 21. maj 2013 om høreteknologiske muligheder afholdt hos Widex og indeholder ATV's observationer fra seminaret samt tre anbefalinger til at styrke det høreteknologiske område. Høreteknologi har traditionelt set været og er fortsat et af de markeder, hvor Danmark har en international førerposition. 

Danmark har omkring 45 % af verdensmarkedet, og 3 af verdens 6 store producenter er danske. Høreteknologi har en udbredt anvendelse i Danmark, og der er et mangeårigt offentligt behandlingssystem samt stærke sundhedsfaglige og teknologiske forskningsmiljøer. Det offentlige køber eller giver tilskud til ca. 135.000 høreapparater om året, hvoraf knap 70.000 er fra private klinikker.

Danmark har mulighed for at fastholde og udvikle sin førerposition på høreteknologiområdet i relation til kvalitet og høreapparaters sammenhæng med trådløs teknologi. Minimum 20 % af høreapparaterne kan i dag ikke bruges, da høreapparatet ikke er specificeret nok til brugerens egentlige høretab. Høreteknologi kan blive bedre og kan bruges i en række nye sammenhænge.

Den 21. maj 2013 samlede ATV  repræsentanter fra videninstitutioner, regioner, høreapparatvirksomheder, klinikker og brugerorganisationer hos Widex A/S. Formålet med temamødet var at afdække udviklingsmuligheder inden for det høreteknologiske område.

ATV fremsætter i det følgende tre anbefalinger, som vil sikre kvalitet for brugerne. Anbefalingerne omhandler overordnet behovet for at styrke behandling, uddannelse, teknologi og forskning samt at skabe større sammenhæng i værdikæden.

Styrkelse af audiologisk uddannelse

Fremtidige diagnosemetoder og høreapparatteknologier vil stille større krav til medarbejdere og ledere i behandlingssystemet. Det bør derfor undersøges, hvorledes en fremtidig ny uddannelse kan udformes; f.eks. i form af en bachelor-uddannelse som audiolog med mulighed for overbygning i form af en master-uddannelse. Det bør endvidere undersøges, hvorledes en efteruddannelse kan etableres for at udbygge nuværende kompetencer.

Styrkelse af audiologisk og teknologisk forskning

Der er behov for excellent forskning inden for nye behandlings- og diagnose-metoder af høretab, som involverer brugere i storskalaundersøgelser. På basis af allerede eksisterende forskningsresultater kan visse undersøgelser igangsættes umiddelbart. Samtidigt bør audiologisk forskning i hørelse i komplekse omgivelser og tilpasning af fremtidens høreapparater styrkes. Derudover bør forskning i høreapparatteknologi inden for f.eks. signal-processering og trådløs kommunikation styrkes.

Styrk samarbejdet inden for dansk høreteknologi

Gennem fokuseret samarbejde mellem brugere, myndigheder, regioner, behandlere, forskere og virksomheder – og gennem styrket lovgivning og standardisering – kan Danmark blive et ”laboratorium” for udvikling af velfærd og værdiskabelse inden for høreteknologi. Det bør undersøges på nationalt plan, hvorledes et samarbejde mellem alle relevante partere bedst etableres. Et nationalt laboratorium vil give mulighed for at gennemføre storskalaforsøg med mange brugere, og det kan føre til et ”proof of concept” for diagnose- og tilpasningsmetoder med flere komponenter.

Kontakt
Fuldt navn

Maja Lænkholm

Stilling
Specialkonsulent
Cover
Billede
Dato

Relaterede nyheder og artikler