Octo Slug
ATV Tech Talk
Octo Event Date
20Feb2024
Titel

Børn og det gode liv - hvordan kan AI understøtte det?

Hovedbillede
Billede
Børn leger og har det godt
Intro

Hvordan kan AI understøtte det gode børneliv? Kom til debat den 20. februar 2024 kl. 9-11 i BLOX, København.

AI kan bruges til at understøtte et godt børneliv, og der er brug for en dataetisk diskussion om, hvilke muligheder AI, algoritmer og data har for at gøre det.

ATV's faglige dataetiske råd inviterer til debat om, hvordan vi med et stærkt funderet etisk ståsted kan drøfte muligheder med AI, algoritmer og data i sammenhæng med fx socialsektoren og børns uddannelse og fritidsliv. 

Tilmeld dig her

Offentlige projekter med AI i bl.a. sagsbehandling af børnesager bliver ofte stoppet, selvom potentialerne er gode. Vi ser også, at debatten om børn og AI ikke er tilstrækkeligt etisk underbygget og ofte tager udgangspunkt i en bekymring, og meget sjældent i de muligheder, der er for at hjælpe.

Der er nu brug for en genstart af debatten om, hvordan vi kan anvende digitale teknologier og data konstruktivt.

Mød blandt andet:

  • Johanne Schmidt-Nielsen, generalsekretær, Red Barnet
  • Sine Zambach, Copenhagen Business School, medlem af ATV's faglige dataetiske råd
  • Louise Overgaard, generalsekretær, Coding Pirates
  • Pelle Guldborg Hansen, ph.d., adfærdsforsker, forskningschef, iNudgeYou
  • Bent Dalager, Equity Partner, KPMG, medlem af ATV's faglige dataetiske råd (ordstyrer)
  • Journalist Ida Ebbensgaard, Zetland, founder, IDAE

ATV's faglige dataetiske råd ønsker at supplere den offentlige debat om dataetik, med bidrag fra tekniske og datafaglige profiler. Den tekniske fagligheds stemme er fraværende i debatten og bør bringes i spil. Derigennem ønsker vi at kaste lys over de områder og indsatser, hvor digitale teknologier kan bidrage konstruktivt i vores samfund, og hvilke uetiske anvendelser der skal forhindres. Det er helt essentielt, at også den kommende generation kender til nye teknologiers muligheder såvel som faldgruber og udfordringer.

Fem dogmer fra ATV's faglige dataetiske råd

ATV's faglige dataetiske råd har fremsat fem dogmer om kunstig intelligens som rammen for en faglig diskussion. Denne Tech Talk vil omhandle dogme nummer 5 om AI som hjælpemiddel til mindre bias og mere retfærdighed:


AI kan være et vigtigt supplement i forhold til at sikre transparente løsninger med mindre bias. En veludviklet algoritme vil kunne afhjælpe en stor del af problemet med bias, fx i sagsbehandling, og kan godt være et hjælpemiddel. Et hold af dygtige udviklere med fokus på bias-problematikken kan udvikle understøttende kunstig intelligens, som kan overkomme en stor del af problemet med bias hos den enkelte sagsbehandler. Løsninger med AI og data kan være komplicerede, men AI er forklarlig og baseret på data, mens menneskelige beslutninger kan være simple, men ofte uforklarlige og baseret på mavefornemmelser. Løsninger kan gøres retfærdige, objektive og (næsten) uden bias, mens det tager årtier at ændre på menneskers fordomme, hvorefter nye blot dukker op. 
Bemærk, at menneskers bias og fejlvurderinger let kommer til at blive gentaget i AI-løsninger, medmindre vi er opmærksomme på det. Så det kræver et konstant fokus at undgå repetition af bias.
Dogme 5: AI kan være transparent og retfærdig med minimal (menneskelig) bias

De fem dogmer er følgende

Billede
Faglig dataetisk satsning sætter fokus på fem dogmer med potentiale

ATV Tech Talk er støttet af Siemens Fonden

ATV's faglige dataetiske råd

ATV's faglige dataetiske råd ønsker at supplere den dataetiske, offentlige debat med bidrag fra tekniske og datafaglige profiler og stille skarpt på de gode og fornuftige ting, som digitale teknologier kan bidrage til, og hvilke uetiske anvendelser der skal forhindres. Det er helt essentielt, at også den kommende generation kender til nye teknologiers muligheder såvel som faldgruber og udfordringer.

Læs mere om ATV's faglige dataetiske råd her.

Tidspunkt
Tirsdag den 20. februar 2024, kl. 9.00 - 11.00
Registrering starter kl. 08.30
Sted
BLOXHUB Arena, Bryghuspladsen 8, 3. sal, 1473 København
Pris

Arrangementet er gratis, men tilmelding er nødvendig.

Tilmeldingsfrist
15. februar kl. 9.00
Kontakt
Fuldt navn

Maja Lænkholm

Stilling
Specialkonsulent
Dokumenter