Titel

Tekniske akademier har høje internationale ambitioner

Dato
Hovedbillede
Billede
Innovation_brainstorm
Intro

Tidligere direktør for Niels Bohr Institutet og dekan på KU-SCIENCE, Nils Overgaard Andersen, sidder i Board of Directors for ATV’s internationale paraplyorganisation, International Council of Academies of Engineering and Technological Sciences (CAETS). I dette interview fortæller han om arbejdet, ambitionerne og hvordan ATV og ATV’s medlemmer kan engagere sig.

Billede
Nils

Hvad fik dig til at takke ja til arbejdet i CAETS?

Jeg har altid prioriteret internationalt samarbejde, og synes det er oplagt, at ATV også gør mere ud af at etablere relationer til vores søsterakademier rundt om i verden. Selvfølgelig specielt akademierne i Europa, men også de store akademier længere mod øst og vest. Altså: USA, Indien, Kina og så videre. Men det er også interessant at dele erfaringer med akademier fra det afrikanske kontinent. Det giver arbejdet i CAETS mulighed for.

Hvordan er CAETS organiseret, og hvordan involverer akademierne sig?

CAETS er ikke nogen stor organisation. Der er ansat én fast sekretær, som arbejder med base i USA. Den øverste myndighed er Board of Directors, hvor jeg sidder i en toårig periode (2022-23). Præsidenten for CAETS skifter hvert år og kommer fra det akademi, der skal være vært for det årlige møde. I år er Kroatien i spidsen for CAETS. I 2024 skifter vi til Finland.

Der er 31 medlemsakademier i CAETS. Nogle er store organisationer med mange ressourcer, mens andre er små organisationer med meget få midler. Derfor er det naturligt at det er de store akademier, som tager initiativ til mange af aktiviteterne i CAETS, mens de mindre akademier engagerer sig ad hoc.

Der er for tiden fire temagrupper i CAETS, som hver især ledes af forskellige akademier (se infoboks for detaljer). Hver gruppe ledes af ét akademi, som er ansvarlig for aktiviteterne. De øvrige akademier deltager på frivillig basis i temagrupperne, også afhængigt af, om de enkelte akademier har aktiviteter indenfor de specifikke emner.

Under corona blev møderne holdt online, og der har været forskelligt aktivitetsniveau. Men i 2022 samledes grupperne igen fysisk til det årlige møde denne gang i Paris. Diskussionerne var præget af stor virkelyst, så jeg forventer et øget aktivitetsniveau i år og i de kommende år. Derfor er det også vigtigt, at ATV bliver repræsenteret i de forskellige grupper. Ikke nødvendigvis som ’Chair’ men i første omgang i form af akademimedlemmer, der deltager i møderne.

De fire temagrupper

Energigruppen
Chair: National Academy of Technologies of France
Temaer: Transformation af energisytemet. Find gruppens nye rapport her

Kommunikationsgruppen
Chair: Australian Academy of Technical Sciences and Engineering
Temaer: På baggrund af CAETS’ publikationer udarbejder gruppen materiale, som de enkelte akademier kan bruge i deres egen kommunikation.

Uddannelsesgruppen
Chair: Indian National Academy of Engineering
Temaer: Trends indenfor ingeniøruddannelser i de forskellige lande, der er involveret i CAETS inklusive udveksling af best practice.

SDG-gruppen
Chair: Royal Academy of Engineering (UK)
Temaer: Ingeniørfagets bidrag til opfyldelse af FN’s Verdensmål og videndeling om akademiernes forskellige aktiviteter relateret til grøn omstilling

I tillæg til temagrupperne lavede CAETS-sekretariatet i 2022 en survey, som bl.a. undersøgte hvilke temaer, akademierne interesserer sig for. Her kom vandhåndtering (både drikkevand, spildevand og oversvømmelse), klimaforandringer og AI ind som akademiernes tre top-temaer. Og det er jo alle emner, som ATV arbejder med. Det er også emner, som vi kommer til at arbejde mere med i forbindelse med det nye projekt ”Guide til et resilient Danmark”, så også her er der overlappende interesser, som skal udforskes.

Hvad synes du selv, er det mest interessante CAETS-initiativ?

I samarbejde med FN er det ambitionen at etablere en pendant til IPCC, som skal rådgive FN og evaluere potentialet i emerging technologies i forhold til klimaforandringerne. Det er et arbejde, som forudsætter en stor lobbyindsats og en længerevarende indsats. Men det er min opfattelse, at der både i Board of Directors og i CAETS som helhed er stort momentum for denne mulighed, og ikke mindst et netværk af indflydelsesrige ingeniører, som kan få det til at ske. Også her skal ATV og Danmark selvfølgelig være repræsenteret.

Interesseret?

Hvis du gerne vil høre mere om CAETS eller involvere dig i en af temagrupperne, kan du læse mere på www.newcaets.org eller kontakte Nils O. Andersen (noa@science.ku.dk) eller kontakte Martin Bech (mab@atv.dk), som er sekretariatsansvarlig for internationalt samarbejde.

Kontakt-overskrift
Kontaktperson
Kontakt
Fuldt navn

Martin Bech, PhD

Stilling
Senior Advisor

Relaterede nyheder og artikler